Prima Pagina » Sanatate A-Z » Boli Metabolice » Igiena Diabeticului

Igiena Diabeticului

Regulile de igiena trebuie bine cunoscute de diabetic, deoarece de respectarea sau nerespectarea lor, depinde aparitia unor complicatii severe.

In general se recomanda:

  • curatenie corporala generala frecventa (baie generala zilnica cu apa si sapun), urmata de schimbarea zilnica a lenjeriei de corp;
  • atentie deosebita la ingrijirea danturii;
  • perfecta igiena a organelor genitale. Adeseori infectiile genitale pot reprezenta punctul de plecare a unor infectii cu germeni rezistenti (pielonefrite, pielite); atentie deosebita persoanelor obeze, unde igiena organelor genitale dar si generale este mai greu de intretinut;
  • problema cea mai importanta este igiena membrelor inferioare, mai ales in cazul aparitiei arteritei diabetice.

Primul obiectiv este echilibrarea diabeticului. Renuntarea la fumat este obligatorie.

Se recomanda: evitarea incaltamintei strampte, a jartierelor, a ciorapilor cu elastic. Se va evita pozitia picior peste picior, loviturile la picioare, iar taiatul unghiilor va fi corect facut. In anumite cazuri se recomanda crema pentru calcaiele prea aspre. Nu se vor taia niciodata bataturile de catre bolnav, iar bolnavul va fi sfatuit sa-si tina departe picoarele de soba sau alte surse de caldura. In pat este necesara schimbarea frecventa a pozitiei.

Micozele interdigitale vor fi tratate de specialistul dermatolog. In schimb bolnavul isi va spala zilnic cu apa si sapun picioarele, le va usca cu un prosop moale, si numai prin presare, nu prin frecare. Dupa terminarea operatiei isi va pudra cu talc picioarele in caz de transpiratie. Tratamentul aseptic al excoriatiilor si plagilor chiar cand par neinsemnate, este obligatoriu.

Gangrena reprezinta o problema majora. Trebuie neaparat evitata evolutia catre gangrena umeda (suprainfectata). In aceasta situatie se folosesc pansamente cu alcool si la nevoie detasarea zonelor superficiale sub supraveghere medicala. Tratamentul gangrenei umede este de domeniul exclusiv al specialistului.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 7 februarie, 2013, 11:11

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *