Prima Pagina » Medicamente » Medicamente I » Ikobel

Ikobel

Compozitie

Fiecare ml de solutie oftalmica Ikobel contine tobramicina 0,3% (3 mg/ml).

Actiune terapeutica

Spectrul larg antimicrobian al tobramicinei este utilizat impotriva urmatoarelor microorganisme: Gram pozitivi- stafilococi coagulozo-pozitivi si coagulozo-negativi, incluzand tulpini rezistente la penicilina, Streptococcus pneumoniae si Streptococcus haemoliticus, streptococi b-hemolitici si non-hemolitici grup A. Gram negativi -majoritatea formelor de Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Klebisiella pneumoniae, Enterobacter aerogenes, Proteus mirabilis indol-negativ si specii de Proteus indol-pozitive.
De asemenea: Haemophilus influenzae, Haemophilus aegyptius, Moraxella lacunata, Acinetobacter calcoaceticus,la fel ca si speciile de Neisseria, incluzand si Neisseria gonorrhoae. Studiindu-se sensibilitatea microbiana, se constata ca multe microorganisme rezistente la gentamicina sunt sensibile la tobramicina.

Indicatii

Infectii externe ale ochilor si anexelor lor, produse de microorganisme gram pozitive si gram negative sensibile la tobramicina, cum ar fi: conjunctivita, keratita, keratoconjunctivita, ulcere ale corneei, blefarite, blefaroconjunctivite si dacriocistite. Se poate, de asemenea, folosi pentru prevenirea infectiilor oftalmice dupa indepartarea unei particule straine din cornee sau conjunctiva, dupa leziuni provocate de factori chimici sau fizici si profilactic, inainte si dupa operatiile chirurgicale efectuate pe ochi. Se poate utiliza, de asemenea, pentru tratamentul otitei externe provocate de microbi sensibili. Supravegherea bolnavului este necesara pentru determinarea raspunsului microbian la terapie.

Mod de administrare

O picatura de 2 sau 3 ori pe zi, in sacul blefaroconjunctival. Solutia poate fi folosita in curs de 4 saptamani de la deschiderea flaconului.

Contraindicatii

Este contraindicat bolnavilor care sunt sensibili la una din componentele produsului si nu este recomandata utilizarea auriculara la bolnavii cu timpanul perforat.

Precautii

Prelungirea tratamentului cu antibiotice topice poate provoca dezvoltarea exagerata a microorganismelor rezistente la produs si a ciupercilor.

Reactii adverse

Posibila ototoxicitate, nefrotoxicitate. Prurit, edem palpebral si hiperemie conjunctivala, in unele cazuri. La unii bolnavi simptomele unui dozaj excesiv se pot manifesta asemanator cu reactiile adverse clinice. Cand aplicarea locala a tobramicinei la ochi este combinata cu administrarea sistemica concomitenta a aminoglicozidelor, trebuie luata in considerare si concentratia totala a antibioticului in sange. Reactii alergice, in special la nivelul conjunctivei.

Pret

Ikobel solutie oftalmica este disponibil in farmacii la un pret mediu de 35 lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: luni, 24 decembrie, 2018, 3:00

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *