Prima Pagina » Sanatate A-Z » Cardiologie » Imaginea radiografica normala a cordului

Imaginea radiografica normala a cordului

Imaginea radiografica normala a cordului

Imaginea radiografica normala a siluetei cardiace in incidenta postero-anterioara si profil a teleradiografiei.

Incidenta postero-anterioara:

Conturul drept al cordului are 2 arcuri:

  • arcul superior drept-rectiliniu, dat de vena cava superioara;
  • arcul inferior drept convex dat de atriul drept. Punctul de unire a celor 2 arcuri se noteaza cu D iar punctul de unire dintre arcul inferior drept si diafragm cu D’.

Conturul stang al cordului cuprinde 3 arcuri:

  • arcul superior stang (butonul aortic) – convex, dat de butonul aortic, de la marginea stanga a traheei la extremitatea lui cea mia convexa  masoara 2,5 cm la femei si 3 cm la barbati;
  • arcul mijlociu stang (golful cardiac) – concav, este dat in 2/3 superioare de artera pulmonara stanga (AP) si in 1/3 inferioara de auriculul stang;
  • arcul inferior stang – convex, dat de ventricolul stang. Limita dintre ventricolul stang si auriculul stang se stabileste numai prin dinamica,  ea constand dintr-un punct imobil notat cu S. Locul de contact dintre ventricolul stang si diafragm se noteaza cu S’.

Incidenta laterala stanga:

Incidenta laterala cu esofag baritat permite apercierea dimensiunilor cavitatilor si a raporturilor acestora cu esofagul.

Conturul posterior este dat de cordul stang:

  • ½ superioara este data de atriul stang care vine in contact intim cu esofagul baritat. Orice marire a atriului stang lasa amprenta cu raza mica de curbura asupra esofagului baritat si produce o deplasare spre posterior a esofagului
  • ½ inferioara este data de ventricolul stang. In fata esofagului urca vena cava inferioara al carei traiect poate fi evidentiat. Vena cava inferioara, diafragmul stang si peretele posterior al ventricolului stang formeaza un triunghi echilateral numit triunghiul venei cave, este certificatul de sanatate al ventricolului stang. Orice diminuare sau disparitie a lui este semn de hiertrofie ventriculara stanga. Hiertrofia ventriculara stanga lasa o amprenta cu raza mare de curbura asupra esofagului si il deplaseaza posterior. Hiertrofiele ventriculare stangi pot depasi spre posterior esofagul spre deosebire de dilatatiile anevrismale ale atriului stang care nu depasesc esofagul.

Conturul anterior este dat de ventricolul drept. Acesta vine in contact cu sternul pe o distanta de 3-4 cm iar adancimea spatiului clar retrosternal este de 3-4 cm. In fazele initiale ale hipertrofiei ventriculare drepte este interesat diametrul longitudinal, iar dupa ce a fost depasita limita de adaptabilitate a ventricolului drept apare cresterea diametrului transversal.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 12 aprilie, 2013, 15:33

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *