Prima Pagina » Sanatate A-Z » Geriatrie » Imbatranirea Psihologica

Imbatranirea Psihologica

Imbatranirea Psihologica

Daca la baza acestui fenomen stau modificarile de varsta suferite de diferitele organe si sisteme, unele evenimente care intervin in existenta varstnicului o precipita (retragerea din activitate, imbolnaviri diferite, plecarea copiilor, decesul partenerului, disparitia vechilor prietenii etc.). Criza de adaptare la noile conditii are mari implicatii psihologice. Examinarea unui batran implica cateva functiuni psihice: nivelul de constienta, orientarea, starea afectiva, gandirea, comportamentul, integrarea in familie si societate, limbajul etc.

Se disting in psihologia senescentei, trei aspecte generale:

  • Caracter diferential, adica diferente semnificative de la o persoana la alta si chiar la aceeasi persoana de la un organ la altul.
  • Nivelul imbatranirii depinde mai putin de varsta si mai mult de particularitatile genetice, somatice, morale si sociale.
  • Caracterul relativ al deficientelor, datorita rezervelor compensatorii si echilibrarii complexe.

Un exemplu: Maximul inteligentei se situeaza intre 16 si 25 de ani. Totusi de multe ori se obtin performante mai mari si dupa aceasta perioada. Aceasta se datoreste organizarii activitatii, perfectionarii schemelor de generalizare, sinteza si abstractizare. Iata de ce se spune ca varsta a treia, devine o varsta a intelepciunii.

Este evident ca in psihologia senescentei, involutia este inegala, cu diferente individuale, in inbatranire, apar frecvent: depresia, anxietatea, instabilitatea emotionala, ideile de persecutie, logoreea, insomnia cu fragmentarea somnului noaptea, si somnolenta diurna intermitenta.

Senescenta senzoriala apare constant. Scade acuitatea vizuala, auditiva, sensibilitatea tactila, mirosul si gustul. Diminua atentia si memoria (frecvente intoarcerii in trecut, la experienta de mult dobandita). Scade spontaneitatea gandirii cu inertii si stereotipuri, dar se conserva si chiar cresc functiile de sinteza, generalizare si schematizare, aplicate din pacate cunostintelor de multa vreme acumulate. Limbajul reflecta dificultatile gandirii. Scade fluxul verbal, apare lentoarea ritmului si a vocabularului. Afectivitatea este compromisa adeseori. Comportamentul este emotional, apare irascibilitate si labilitate emotionala. Si personalitatea reflecta deteriorarile prezentate.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 27 februarie, 2013, 14:01

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *