Prima Pagina » Sanatate A-Z » Gastroenterologie » Imunotipuri ale H. pylori

Imunotipuri ale H. pylori

Imunotipuri Ale H. PyloriOrice tulpina de H. pylori are capacitatea de a coloniza si deteriora mucoasa gastrica, provocand leziuni cronice cu potential evolutiv spre ulceratie si/sau malignizare, este cert ca prezenta cagA si vacA (probabil si a altor factori inca neidentificati) sunt asociate cu un grad mai mare de producere a diferitor patologii. Din acest motiv, tulpinile de H. pylori au fost impartite in 2 tipuri majore:

tipul I – care prezinta complexul genic cagA si secreta citotoxina vacuolizanta vacA, reprezentand circa 50% din totalul tulpinilor. Este implicat in marea majoritate a cazurilor de boala ulceroasa sau maligna, incluzand si leziunile considerate premaligne (metaplazia intestinala a mucoasei gastrice, gastrita atrofica, displazia). Cum si in cadrul acestui grup se manifesta o mare variabilitate, tulpinile au fost impartite in 9 imunotipuri majore, considerate inalt patogene;

tipul II – care nu poseda cagA, si, desi prezinta gena vacA, nu secreta toxina respectiva. Desi determina leziuni de gastrita cronica, sunt considerate tulpini pseudosaprofite, cu virulenta redusa.

Devine astfel explicabil de ce infectia cu H. pylori nu determina simptome si nu are caractere evolutive in toate cazurile. Importanta cunoasterii acestui fapt se reflecta indeosebi in modul de abordare terapeutica a patologiei gastroduodenale. Astfel, protocoalele terapeutice aflate in uz nu indica eradicarea H. pylori decat daca virulenta tulpinii in cauza este demonstrata de asocierea cu o patologie simptomatica actuala sau in antecedente.

Astfel se explica faptul ca prevalenta ulcerului peptic la nivelul populatiei este mult mai mica decat ce a infectiei cu H. pylori, desi rolul acesteia in patogenia bolii ulceroase este clar demonstrat. Cum insa atat ulcerul peptic cat si cancerul gastric sunt boli multifactoriale, H. pylori nu poate fi considerat ca unic factor determinant, cu toate ca interventia sa in fiziopatologia  acestor boli este indiscutabila.

Articole Similare:

Ultima actualizare: luni, 12 noiembrie, 2012, 14:31

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *