Prima Pagina » Sanatate A-Z » Chirurgie Generala » Inelele Esofagului Inferior (Inelul Schatzki)

Inelele Esofagului Inferior (Inelul Schatzki)

Inelele Esofagului Inferior (Inelul Schatzki)

Descris in 1953 de Schatzki, ca un inel terminal al esofagului situat la nivelul jonctiunii eso-gastrice. Este un inel fix, inextensibil, reprezentat de un repliu mucos, inelar, avand aspectul unui diafragm incomplet, vizibil numai daca segmentul de deasupra si dedesubt sunt destinse de bariu. Acest inel este acoperit pe fata superioara de epiteliu scuamos, iar inferior de mucoasa gastrica (epiteliu columnar). Inelul corespunde cardiei mucoase si poate fi asociat cu herniile hiatale.

Uneori se poate intalni un inel muscular, ca urmare a hipertrofiei fibrelor circulare suprapuse peste SEI. Este situat deasupra diafragmului si acoperit pe ambele fete de mucoasa esofagiana.

Clinic, pacientii prezinta o disfagie intermitenta, asociata cu arsuri retrosternale, revelatoare a unei hernii hiatale. Evolutiv se poate produce o obstructie totala prin fragmente alimentare (carne, paine etc.) care vor fi extrase cu pensa endoscopului. Daca esofagul are un diametru de 20 mm, disfagia nu exista.

Diagnosticul este precizat prin examen baritat care pune in evidenta inelul esofagian. Endoscopia evidentiaza prezenta inelului. Explorarea manometrica aduce rezultate variabile; in general presiunea este normala si rareori diminuata.

Tratamentul:

Este dictat de simptomatologie. Fenomenele obstructive determinate de prezenta inelului necesita dilatatii, cu sonde cu balonas, al caror rezultat este nefavorabil. Rareori este necesara interventia chirurgicala, care se va efectua prin gastrotomie, dilatatie digitala a cardiei sau sectiune; daca exista hernie hiatala cu RGE se va asocia o operatie antireflux.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 28 martie, 2013, 9:34

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *