Prima Pagina » Corpul Uman » Sistemul Digestiv » Inervatia Colonului si Rectului

Inervatia Colonului si Rectului

Inervatia colonului

Este asigurata de fibre eferente simpatice si parasimpatice, fibrele preganglionare ajungand la plexul celiac, mezenteric superior si mezenteric inferior.

Fibrele preganglionare simpatice provin din simpaticul toracal, ganglionii T5-T11-12, prin nervii splanhnici ajung la plexul celiac. Fibrele postganglionare ajung la colon pe calea fibrelor posganglionare.

Fibrele eferente parasimpatice apartin vagului si sunt majoritar fibre preganglionare, ajungand la plexul celiac prin trunchiul vagal anterior si posterior. Exista discutii cu privire la limita de inervatie vagala, daca acesta trimite sau nu fibre pana in pelvis alaturi de fibrele preganglionare parasimpatice sacrale.

Fibrele senzitive (eferente) au protoneuronii in ganglionii spinali intre T10-1 si prin ramurile comunicante ajung la lantul simpatic latero-vertebral si mai departe in plexurile autonome abdominale, de unde se distribuie receptorilor din peretele colonului.

Inervatia rectului

Functiile si structura complexa a rectului presupun si o inervatie complexa, ce pe de o parte regleaza contentia si pe alta, evacuarea materiilor fecale din rect, prin actul defecatiei.

Inervatia senzitiva este asigurata de axoni ai protoneuronilor din ganglionii spinali. Fibrele ce asigura inervatia partii superioare liniei pectinate vin din ramurile anterioare ale nervilor sacrali S2-S4, trec prin plexul hipogastric inferior sau pelvic, si prin ramurile rectale ale acestuia ajung la peretii rectului. Fibrele aferente ale regiunii situate sub linia pectinata si a pielii regiunii perianale vin tot din ramurile S2-S4, dar ajung la rect pe calea nervului rusinos.

Fibrele simpatice au centrul in maduva L1-L2, fac sinapsa in ganglionul mezenteric inferior si de aici ajung la rect prin mai multe cai.

Fibrele parasimpatice isi au centrii in maduva sacrata si ajung la plexul hipogastric inferior prin nervii splanhnici pelvine. Inervatia muschiului sfincter anal extern este data de nervii rectali inferiori, ramuri din nervul rusinos.

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 1 noiembrie, 2011, 14:41

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *