Prima Pagina » Sanatate A-Z » Gastroenterologie » Inervatia Esofagului

Inervatia Esofagului

Inervatia EsofaguluiIntreaga activitate esofagiana este sub control nervos, hormonal si farmacologic. Inervatia extrinseca a esofagului toracic si S.E.I. este autonoma, prin fibre ce provin din nervii vagi, simpatici si filete din nervul laringian pentru portiunea cervicala. Majoritatea nervilor cranieni trimit ramuri catre esofag, dar mai ales nervii IX si XI , a caror penetrare in conduct este strans legata de tipul de muschi pe care-l inerveaza: striat sau neted. In segmentul unde predomina fibrele musculare netede ramurile ce inerveaza sunt dependente de receptori adrenergici.

Intramural acestea formeaza plexurile mienterice Meissner si Auerbach, care contin fibre mielinice si amielinice situate mai ales in zona musculara circulara. Majoritatea nervilor sunt sensibili la actiunea acetilcolinei, deci sunt colinergici si mediaza excitatii pentru ambele tipuri de fibre musculare: longitudinale si circulare, prin intermediul receptorilor M3; altii sunt capabili sa medieze impulsurile nervoase noncolinergice, nonadrenergice, inhiband, in principal, stratul muscular circular.

Neurotransmitatorul este considerat a fi oxidul nitric sau un nitrozo-component, desi exista si alte substante implicate (V.I.P. polipeptid etc.). Excitatia colinergica pentru neuronul intramural este de tip nicotinic, in timp ce, pentru celelalte forme, este de tip muscarinic. Ambele tipuri de neuroni inerveaza fibrele musculare netede si S.E.I.

Mecanismele de control ale activitatii motorii esofagiene sunt localizate in sistemul nervos central, periferic, in nervii intramurali si muschi. Activitatea nervoasa la nivelul esofagului este caracterizata de prezenta mecanismelor voluntare si involuntare care actioneaza impreuna in raport cu cele doua categorii de fibre musculare.

Aceasta activitate nervoasa poate fi influentata de diferiti factori care vor determina din punct de vedere fiziopatologic, tulburari de motilitate cu expresie clinica uneori importanta.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 27 martie, 2013, 9:40

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *