Prima Pagina » Sanatate A-Z » Gastroenterologie » Inervatia tubului digestiv

Inervatia tubului digestiv

Inervatia tubului digestiv  este dubla:

I. extrinseca – efectoare si senzitiva care apartin SNV Psy si Sy (antagoniste)

II. intrinseca – sistemul nervos enteric

 Inervatia extrinseca:

– Musculatura neteda a tubului digestiv este sub controlul sistemului nervos vegetativ simpatic si parasimpatic; efectul stimularii lor separate este opus

– Inervatia extrinseca se realizeaza prin fibre efectoare si fibre senzitive

1. Fibre efectoare PSy

Origine – PSy cranian: trunchiul cerebral – n. cranieni VII, IX X

– coarnele laterale ale maduvei sacrate S2-S4 – nervii pelvici

– cavitatea bucala , faringe (nervii VII, IX)

– rect (nervii pelvici)

– restul (n X)

Aici gasim fibre preganglionare, ganglionii intramurali ( sinapsa cu n. postganglionari), fibre postganglionare,  celulele efectoare (f. musculare netede din perete, din vase, celulele glandulare),  nervi ai sistemului nervos enteric.

Mediatorul fibrelor PSy este acetilcolina ce actioneaza pe receptori colinergici.

Receptorii muscarinici – pe membrana celulelor efectoare (muschii netezi, glande efectoare), pot fi blocati de ATROPINA, BELADONA, SCOPOLAMINA, raspunsul lor la acetilcolina este excitator in functie de organ si inhibitor si dureaza cateva secunde. Pot fi stimulati de un alcaloid: MUSCARINA.

Receptorii nicotinici – de pe membrana neuronului postganglionar din plexurile murale si previscerale, sunt blocati de CURARA si HEXAMETONIU, stimulati de NICOTINA, raspunsul lor la Ach este excitator si dureaza cateva milisecunde.

Efectele stimularii Psy:

Efectele intracelulare ale acetilcolinei in urma interactiunii cu receptorii muscarinici sunt mediate de mesageri secunzi: Ip3 care creste concentratia intracelulara de Ca; Ca se cupleaza cu calmodulina iar complexul format influenteaza contractia musculara, secretia glandulara si stimuleaza peristaltismul la nivelul tubului digestiv (contractia musculaturii netede din peretele tubului digestiv). Alte efecte:  vasodilatatie pe tubul digestiv si  cresterea secretiei glandulare.

2. Fibrele efectoare simpatice Sy

Isi au originea in coarnele anterioare ale maduvei toracolombare (T1-L4).  Parasesc maduva prin radacina anterioara a nervilor spinali corespunzatori,  urmeaza apoi traiectul ramurei comunicante albe.  Majoritatea strabat lantul ganglionar paravertebral  si fac sinapsa in ganglionii previscerali – celiac, mezenterici (superior si inferior), hipogastric sau intramurali.

Fibrele postganglionare urmeaza traiectul ramurii comunicante cenusii si se distribuie la efectori:

• nervi ai sistemului enteric (cele mai multe)

• la receptorii presinaptici de pe traiectul fibrelor preganglionare PSy impiedicand eliberarea de Ach la nivelul n. presinaptic => inhibitie presinaptica

Mediatorii Sy sunt NA si neuropeptidul Y.

NA – Receptori adrenergici

o α1 – r. adrenergici => vasoconstrictie si contractia fibrelor netede din zona sfincterelor (mesager de ordinul II: IP3 – cresterea concentratiei de ionilor de calciu)

β1 – r. adrenergici inhibitori (mesager secund: cAMP) => duce la inhibarea peristaltismului digestiv, determina o relaxare a fibrelor musculare netede din peretele tubului digestiv din zonele nesfincteriene.

α2 – receptori presinaptici => produc inhibitie presinaptica => relaxare a musculaturii netede in zonele nesfincteriene (inhibarea adenilat ciclazei urmata de scaderea concentratiei de cAMP intracelular).

Dupa administrarea unor blocanti ai receptorilor si stimularea fibrelor PS se obtine o relaxare a musculaturii netede a tubului digestiv – este un raspuns mediat de ATP, VIP (fibrele care elibereaza ATP – fibre purinergice); ATP produce o hiperpolarizare a fibrelor musculare netede, urmate de relaxarea acestora.

 Efectele stimularii Sy:

 •  vasoconstrictie
 •  contractia sfincterelor
 •  relaxarea musculaturii netede a tubului digestiv (β1, inhibitie presinaptica)
 •  inhibarea peristaltismului
 •  scaderea secretiei glandulare

 

3. Fibre aferente senzitive

Nervul vag abdominal 80 %.

 • au un traiect aferent
 • preiau informatiile de la receptorii situati la nivelul mucoasei tubului digestiv
 • conduc informatii la nivelul plexurilor nervilor intrinseci (sinapsa)
 • de la nivelul plexurilor intramurale au un traiect ascendent spre maduva spinarii, trunchi cerebral (traiect ascendent)
 • putine impulsuri sunt conduse spre scoarta cerebrala => grad inalt de automatizare

II. Inervatia intrinseca (sistemul nervos enteric)

 •  grad inalt de automatism
 •  propriu tubului digestiv, intrinsec
 •  situat in peretii tubului digestiv de la cavitatea bucala la anus

Plexurile nervoase intrinseci – mienteric Auerbach si submucos Meissner.  Numarul mare de neuroni organizati in ganglionii conectati intre ei si cu receptorii si cu efectorii tubului digestiv.

 Se descriu 3 tipuri de neuroni:

 •  Senzoriali (conectati cu receptorii mucoasei)
 •  Efectori (celule efectoare: fibre musculare, glandele secretoare exo si endocrine din mucoase)
 •  Intercalari (fac legatura intre nervii senzoriali si nervii efectori)

Neuronii au functie secretorie -> hormoni, polipeptide (ex: polipeptidul Y, enkefaline, VIP, somatostatina, colecistokinina, bombenzina), mediatori (ex: Ach, serotonina, GABA, NO). Prezinta conexini cu SNC (influentat de impulsurile de la scoarta) si cu SNV (amplificare/inhibare suplimentara a functiei digestive).

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 26 octombrie, 2011, 14:01

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *