Prima Pagina » Sanatate A-Z » Dermatologie » Sifilis, infectie sistemica produsa de Treponema Pallidum

Sifilis, infectie sistemica produsa de Treponema Pallidum

Infectie sistemica produsa de spirochete din specia Treponema Pallidum. Infectia este transmisa de obicei prin contact sexual, si mai rar transplacentar, prin transfuzii sangvine sau prin contact direct cu sange si tesuturi contaminate.

Boala are o larga raspandire la scara mondiala, cu o prevalenta mai ridicata in tarile in curs de dezvoltare, si fiind de obicei asociata cu alte ITS. Syphilus este numele unui pastor bolnav, personaj literar intr-un poem scris de Fracastorius (1530). In absenta tratamentului, evolutia clinica este cronica, parcurgand 4 faze: sifilis primar, secundar, latent si tertiar.

Diagnosticul se face prin:

1) evidentierea treponemelor: ultramicroscopie, microscopie optica (impregnare argentica, Giemsa), microscopie electronica (ultima in scop de cercetare);

2) teste serologice:

a) netreponemice: reactia de fixare a complementului (Bordet-Wasserman), reactii de floculare (VDRL) – folosesc antigen cardiolipinic;

b) treponemice: reactii de fluorescenta (FTA, FTA-Abs), de hemaglutinare (TPHA), imunoenzimatice (ELISA), precum si de imobilizare a treponemelor.

Sensibilitatea testelor serologice este maxima in stadiul secundar. Prima reactie serologica ce se pozitiveaza este FTA-Abs-IgM.

Tratamentul bolii se face cu penicilina sau Moldamin, Tetraciclina, Eritromicina, dupa un algoritm bine precizat de Ministerul Sanatatii.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 27 februarie, 2020, 20:31

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *