Prima Pagina » Sanatate A-Z » Psihiatrie » Ingrijirea Bolnavilor Psihici

Ingrijirea Bolnavilor Psihici

Ingrijirea Bolnavilor Psihici

Cadrele medii sanitare care se dedica ingrijirii bolnavilor psihici trebuie sa aiba o pregatire teoretica si practica deosebita, sa fie dotate cu calitati morale deosebite. Rolul lor este considerabil alaturi de medic, din momentul primului lor contact cu bolnavul psihic in spital, pe toata durata tratamentului, cat si dupa externare, in ambulatoriu, in policlinici sau dispensar.

Asistenta medicala trebuie sa cunoasca indeaproape pe bolnav si sa stabilieasca raporturi afective sanatoase si de incredere reciproca, trebuie sa tina seama ca chiar numai internarea intr-un spital de psihiatrie poate constitui o situatie stresanta. Deci momentul internarii, primul contact al bolnavului cu spitalul, prima injectie, contactul cu ceilalti bolnavi si felul cum este primit au mai multa importanta decat in toate celelalte boli si pentru evolutia ulterioara a procesului patologic. Tratamentul bine si constiincios aplicat, administrarea medicatiei orale direct in gura bolnavului, pentru ca acesta sa nu sustraga drogul in scop de suicid, adresarea unui cuvant incurajator si bland, chiar in situatia in care bolnavul este agitat, agresiv, constituie premise de evolutie favorabila a bolii. Asistenta medicala trebuie sa urmareasca bolnavul tot timpul si sa raporteze verbal medicului sau sa consemneze in raport orice eveniment survenit in comportarea sa.

O atentie deosebita trebuie acordata controlului bolnavului in turele de noapte: daca dorm sau nu sau, in general, daca sunt agitati sau prezinta alte fenomene morbide si, pe cat posibil, sa se instituie o conduita terapeutica eficienta in aceste cazuri. Tot un control deosebit se impune in cazul bolnavilor nou-internati, al bolnavilor care au facut electrosocuri sau al bolnavilor fara tratament, in vederea unor examene psihologice, electroencefalograme sau a altor examinari. Cadrele medii trebuie sa vegheze asupra ambiantei in care stau bolnavii, igienei saloanelor, a paturilor, asternuturilor, igienei personale a bolnavilor, cautand sa realizeze un climat cald, contribuind la realizarea unui sentiment de siguranta. Rolul asistentei medicale nu este numai de a administra medicatia si a recolta analize, ci si de a convinge pe bolnav de eficacitatea “tratamentului. Mai mult, dupa tratamentul efectuat in perioada acuta a bolii, bolnavul va fi orientat spre ergoterapie.

Asistenta face parte din corpul medical, care este obligat sa faca si educatia sanitara a bolnavilor si familiilor acestora in orele de vizita. O atentie deosebita trebuie sa se acorde relatiilor ce se dau familiilor bolnavilor. In cazurile de urgenta psihiatrica, cadrele medii sunt obligate a interveni bland, dar ferm, sa cunoasca bolnavul si metodele cele mai eficace de a-l linisti. Nu trebuie sa se uite ca de multe ori bolnavii psihici disimuleaza simptomele si nu le comunica celor din jur sau simuleaza simptome in scopuri diverse.

Atitudinea terapeutica ferma, adecvata fiecarui caz, se impune cu deosebire in urgentele psihiatrice, unde starea psihica a bolnavilor pune deseori viata lor si a celor din jur in pericol.

Vom trece in revista cateva metode speciale folosite in terapia bolilor psihice:

Terapia electroconvulsivanta sau electrosocul este o metoda mult discutata, dar cu bune rezultate, Consta in producerea unui acces convulsiv, cu ajutorul unui curent electric, slab, introdus prin electrozi asezati pe tamplele bolnavului.

Insulinoterapia, intrebuintata si astazi destul de mult, consta in producerea unei stari de soc hipoglicemie prin injectarea de insulina. Acest tratament necesita o supraveghere permanenta si atenta a bolnavului de catre personalul mediu. Coma se produce prin administrarea unor doze crescande de insulina. Pacientul este apoi scos din aceasta stare prin injectii de glucoza 40%, iar imediat ce poate inghiti se dau 100 – 200 g zahar diluat in ceai. Cantitatea de zahar administrata trebuie sa fie dublata fata de numarul de unitati de insulina, nesocotind glucoza introdusa intravenos.

Psihoterapia este metoda prin care se actioneaza asupra bolnavului prin mijloace psihice. Desi la prima vedere pare o metoda foarte simpla, psihoterapia impune o serioasa pregatire de specialitate. Exista o psihoterapie neorganizata, care priveste modul de a te apropia de bolnav, de a-i da unele sfaturi, de a-l incuraja etc. Psihoterapia organizata se poate face numai de catre specialisti. Deosebim metode de tratament psihoterapie individuale si de grup.

Ergoterapia este terapia prin munca, urmarind reinserarea in societate, reabilitarea bolnavului psihic.

Exista o lunga serie de metode terapeutice in psihiatrie, ca: meloterapia (terapia prin muzica), terapia prin pictura, sculptura, terapia prin dans etc.

Principalul in orice actiune terapeutica psihiatrica este sa-i creem bolnavului un mediu cat mai asemanator cu cel dinafara spitalului, sa nu il facem sa se simta izolat, respins de societate.

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 26 februarie, 2013, 10:46

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *