Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Interna » Inhibitori si Inactivatori ai Secretiilor Digestive

Inhibitori si Inactivatori ai Secretiilor Digestive

Parasimpaticoliticele

Parasimpaticoliticele (Anticolinergice), sunt substante care inhiba stimulul colinergic al secretiei, scazand secretia gastrica. Se intrebuinteaza: Atropina (0,5 mg de 3 ori/zi sau 1 mg seara s.c), preparate de Beladona (pulbere, extract si tinctura, Pepulsanul (Banthina), Neopepulsan (Propantelina, Probanthina) – comprimate de 0,050 si 0,15 g, Reglan (3 comprimate/zi sau 1 fiola i.v.), preparate ce actioneaza in ulcerul gastric si duodenal, cu efect anstisecretor si, mai ales, antiseptic.

Antiacidele inactiveaza secretia gastrica, neutralizand HC1. Unele sunt alcalinizante, altele neutralizante si altele adsorbante si protectoare.

Alcalinizante

Alcalinizant este bicarbonatul de sodiu (2-4 g/zi, dupa mese). in exces provoaca, cresterea secundara a HC1, hipercalcemie, litiaza renala.

Substantele neutralizante

Substantele neutralizante sunt insolubile in apa, dar solubile in HCl, neutralizand aciditatea gastrica. Cele mai importante sunt: Carbonat de calciu, 10-20 g/zi (poate provoca constipatie) oxid de magneziu sau magnesia usta (0,5 – 1 g de 4 ori/zi), cu efect laxativ (Gastrisan – 1 ligurita de 3 ori/zi dupa mese); carbonat bazic de magneziu, peroxid de magneziu (Peromag – comprimate, 4 – 6/zi), hidroxid de aluminiu sau Alucol 0,5 – 2 g/zi dupa fiecare masa), Clamogastrin (1-2 comprimate de 3 ori/zi inainte de mese) contine hidroxid de aluminiu si belladona; Ulcomplexul (1 comprimat de 3 ori/zi dupa mese) contine hidroxid de aluminiu, meprobamat si butilscopolamina; Dicarbocalmul (1-4 comprimate/zi, dupa mese), contine carbonat de calciu, carbonat de magneziu si trisilicat de aluminiu.

Adsorbantele si protectoarele

Adsorbantele si protectoarele sunt insolubile in apa si HCl, actionand ca pansamente gastrice si protejand mucoasa: caolin sau bolusalba (5 – 10 g/zi); bismut subnitric (5 g de 3 ori/zi, pe stomacul gol); Ulcerotrat (bismut subnitric + carbonat de magneziu + bicarbonat de sodiu) (2 comprimate dupa mese); bismut carbonic continut in produsul Gastrosedol (2-3 lingurite/zi); Gastrofibran (1-3 comprimate/zi). Alte antiacide utilizate sunt: Trisilicalm (comprimate); Gelusil (silicat de magneziu) – 3 – 4 comprimate mestecate; Phospalugel (fosfat de aluminiu) – 1 – 2 plicuri de 2 – 3 ori/zi.

Rezulta din cele aratate mai sus, utilizarea pe scara larga a antiacidelor si pansamentelor gastrice. Principalele preparate cu actiune inhibitoare si inactivatoare a secretiilor digestive sunt: Antiacidele, pansamentele gastrice, anticolinergicele, antagonistii receptorilor histaminici etc.

Antiacidele

Antiacidele sunt substante care neutralizeaza acidul clorhidric, ameliorand evolutia ulcerului in special duodenal si grabind cicatrizarea. Se impart in doua grupe: sistemice (absorbabile) din care face parte bicarbonatul de sodiu si nesistemice (care nu se absorb), din care fac parte carbonatul de calciu, sarurile de magneziu si de aluminiu. Bicarbonatul de sodiu utilizat din nefericire si stazi, este contraindicat datorita riscului de hipersecretie secundara de HCl. (riscul rebound) si datorita efectelor sale secundare (alcaloza sistemica, hipercalciurie, nefrocalcinoza si azotemie).

Dintre antiacidele putin absorbabile, mentionam carbonatul de calciu, unul dintre cele mai importante antiacide locale. Neutralizeaza timp indelungat acidul clorhidric, prezinta si ele dezavantajele semnalate la bicarbonatul de sodiu, dar in masura mai redusa. Este constipant, favorizeaza litiaza renala si produce hipersecretie secundara clorhidropeptica. Sarurile de magneziu (oxidul, hidro-xidul si trisilicatul) sunt de asemenea frecvent folosite ca de altfel si sarurile de aluminiu (oxid, hidroxid, carbonat, fosfat, silicat).

Pansamentele gastrice, sunt substante adsorbante si protectoare ale mucoasei gastrice, lipsite de efect tampon. Cele mai folosite si apreciate sunt sarurile de Bismud (subni-tratul, carbonatul, silicatul, aluminocarbonatul etc). Au efect de pansament gastric in doza mica (5 g), sunt constipante, iar in doze mari (peste 20 g) sunt laxative.

Nu se folosesc la copii sub 12 ani (risc de methemoglobinemie). In practica se foloseste mult carbonatul de calciu, hidroxidul de aluminiu coloidal (alucol) si oxidul de magneziu (magne-zia-usta).

Exemplu de formule magistrale: Rp carbonat de calciu 60 g, alucol 40 g, magnezie-usta 20 g sau Rp alucol 80 g, magnezieusta 15 g, de 5 – 6 ori/zi dupa mese o lingurita rasa.

Alcalinele amintite se recomanda si la culcare. Se mai recomanda si bismut subnitric cu 30′ inaintea meselor principale. Principalele preparate comerciale sunt: Ulcerotratul, echivalentul preparatului Roter, care se administreaza de trei ori/zi dupa mesele principale cate doua comprimate; Ulcompiexul 3 x 1 tableta dupa mese; Dicarbocalmul 3×1-2 tablete dupa mese; Trisilicalmul (Trisilicat de magneziu) 3×2 tablete dupa mese; Calmogastrinul 3×1-2 tablete dupa mese.

Muthesa este un amestec de gel de hidroxid de aluminiu si hidroxid de magneziu cu un anestezic (2 lingurite x 4/zi inaintea meselor principale si la culcare); Galogelul axe, o formula asemanatoare. Gelusilul contine hidroxid de aluminiu cu trisilicat de magneziu si fosfat de calciu. Se administreaza cate 1-2 comprimate, sfaramate in gura dupa mesele principale si in caz de dureri. Phosphalugelul este fosfat de aluminiu. Alte preparate sunt: Almagel pulbere in suspensie, comprimate, Almagel A, Gastrobent, Gaviscon si Colgast.

Anticolinergice

Anticolinergicele reprezinta alte medicamente majore, administrate cu o jumatate de ora inainte de masa. Dintre ele mentionam Atropina (Lizadonul contine si Atropina), derivatii de Beladona (Foladon si Fobenal), Scobutilul echivalent al Buscopanului (bromura de butii scopolamina), Probantinul, (Bromura de Propantelina), Helcamon, echivalent al Antrenylului etc.

Antagonistii receptorilor histaminici

Antagonistii receptorilor histaminici sunt medicamente introduse mai recent in uz curent. Prin competitie cu histamina, impiedicea secretia de acid clorhidric. Principalele preparate sunt: Cimetidina (Tagamet, Altramet). Tagametul se prezinta in comprimate de 200 mg. si se administreaza 1 comprimat inaintea meselor principale si doua la culcare (in total 5 comprimate) 4-6 saptamani. Nu are contraindicatii si este util in special in ulcerul duodenal, dar si in cel gastric. Efecte superioare cimetidinei are ranitidina (Zantic, Gertocalm, Ranisan), administrata 3 saptamani 300 mg/zi.

Metaclopramidul (Reglan, Primperan) este larg intrebuintat in tratamentul ulcerului gastro duodenal, ameliorand evacuarea pilorica si refluxul duodeno gastric. Se administreaza de 3 ori cate un comprimat pe zi, inaintea meselor principale. Combate greturile si varsaturile. Se contraindica asociere cu Atropina si celelalte Anticolinergice.

Acetazolamida, inhibitor al anhidrazei carbonice diminua, de asemenea secretia de acid clorhidric (Ederen, comprimate de 250 mg, 3 x 2/zi). Nu este intrebuintat obisnuit.

Dintre alte medicamente introduse in ultimii ani prezentam:

  • Sulpirida (Dogmatil), un psihotrop (capsule de 50 mg 3×1), controleaza motilitatea si fluxul sanghin gastric;
  • Prostaglandinele asigura citoprotectia si inhiba secretia gastrica;
  • Carbenoxolona, utilizata in principal in ulcerul gastric. Se prezinta sub forma de gelule (Duogastrone -4×1 capsula inainte de mese 6 saptamani);
  • Bismutul coloidal (Bismut subcitric – De Noll) administrat inainte de mese, formeaza o pelicula la nivelul ulcerului, fixeaza pepsina si clorul la acest nivel;
  • Dizaharidele sulfonate, sucralfat (Ulcogant), sulfat de aluminiu zaharat, formeaza la fel ca bismutul coloidal si carbenoxolona, o bariera de protectie, ce impiedica patrunderea acidului clorhidric si a pepsinei;
  • Substantele siliconate actioneaza in acelasi mod.

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 8 ianuarie, 2013, 17:25

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *