Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Interna » Injectia Intramusculara

Injectia Intramusculara

Injectia IntramuscularaIn cadrul tratamentului medicamentos parental un rol important revine injectiei intramusculare si intravenoase.

Instalarea efectului unei substante injectabile depinde printre altele si de farmacodinamica si farmacocinetica acesteia. Spre deosebire de injectia subcutanata, absorbtia majoritatii substantelor medicamentoase din muschi se face de 4 – 5 ori mai repede. Daca nu este vorba de preparare retard, efectul maxim se instaleaza dupa 20 – 45 minute de la administrare. Se preteaza la administrare intramusculara si solutiile care se resorb greu, cum ar fi substantele uleioase, anumite preparate depot (emulsie = ulei solubilizat in apa; suspensie = particule mici intr-un fluid).

Injectia intramusculara consta in introducerea unei solutii uleioase in stratul muscular prin intermediul acului atasat la seringa. Zona de electie este zona fesiera.

Locul de electie

Injectia se efectueaza la unirea unei treimi externe cu cele 2/3 interne ale liniei ce uneste spirea iliaca anteroposterioara cu extremitatea superioara a santului interfesier. Injectia intramusculara se efectueaza deasupra liniei ce uneste spina iliaca posterioara cu marele trobanter.

Materiale necesare

Asistenta medicala pregateste pe o tavita materiale necesare si medicamentele respective:

 • tampoane sterile care pana in momentul folosirii trebuiesc protejate impotriva contaminarii. De regula se folosesc materiale din fibre celulozice care se scot dintr-un recipient;
 • solutii pentru dezinfectarea pielii;
 • seringi de marimi corespunzatoare si cate un ac pentru extragerea medicamentelor si pentru injectare;
 • pila pentru fiole;
 • solutia de injectat;
 • recipient pentru deseuri (ace, seringi).

Informarea si pregatirea pacientului

Informarea si pregatirea corecta a bolnavului contribuie la succesul tratamentului injectabil. Este vorba de starea de spirit a pacientului, de temerile manifestate de acesta.

Pozitia pacientului: decubit ventral

Locul de injectare

 • in centrul muschiului fesier (de preferat);
 • in muschiul coapsei;
 • in muschiul bratului (rar).

Tehnica

Pentru relaxarea musculaturii pacientului, acesta trebuie sa se gaseasca in decubit lateral. Piciorul de deasupra trebuie sa fie putin indoit.          Dreptacii cauta cu mana stanga creasta iliaca, spina iliaca anterosuperioara si trohanterul mare.

Daca pacientul sta in decubit lateral stang si asistenta medicala va sta pe partea stanga. Pulpa aratatorului stang (buricul degetului) se aseaza pe proeminenta spinei iliace anterosuperioare (centru de rotatie). Degetul mijlociu se deplaseaza posterior, iar palma usor anterior, astfel incat sa se fixeze pe portiunea trohanterului mare. In treimea inferioara a campului delimitat de degete 2 si 3 se poate hasura locul de injectare. O deplasare mica a punctului de injectare cu aproximativ 1 cm din cauza lungimii diferite a degetelor, ca si datorita schimbarii pozitiei degetelor, de la decubit lateral stang la decubit lateral drept : este in general bine tolerata.

Se face dezinfectarea locului cu alcool. Introducerea acului se face perpendicular pe axa corpului in treimea inferioara a triunghiului format cu degetele 2 si 3. Injectarea substantei se face lent pentru prevenirea durerii. Scoaterea acului se face rapid pe directia de introducere prin prinderea lui dar si a seringii pentru a se evita detasarea de pe amboul seringii.

Comprimarea locului de punctionare. Locul de punctie trebuie acoperit cu tampon steril dupa injectare. Prin usoare presiuni digitale se comprima solutiile medicamentoase introduse in tesuturi.

Evacuarea  deseurilor : acele   si   seringele   sunt    puse  in  recipiente  speciale dupa care sunt duse la crematoriu pentru a fi arse.

Incidente si accidente

 • durere vie prin atingerea nervului sciatic sau a unei ramuri a acesteia. Se impune retragerea acului si efectuarea injectiei in alta parte;
 • paralizia se poate face prin lezarea nervului sciatic;
 • hematomul se realizeaza prin inteparea unui vas de sange;
 • flegmonul este o supuratie cauzata de nerespectarea regulilor de asepsie;
 • ruperea acului;
 • embolie prin introducerea accidentala intr-un vas de sange a unei substante uleioase sau suspensie.

La efectuarea injectiei pentru solutiile injectabile corelate se verifica daca suntem intr-un vas de sange detasandu-se seringa de amboul acului.

Articole Similare:

Ultima actualizare: luni, 17 decembrie, 2012, 15:33 Afisari: 1.390

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *