Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Interna » Insuficienta Cardiaca Dreapta Cronica

Insuficienta Cardiaca Dreapta Cronica

Este un sindrom clinic provocat de insuficienta ventriculului drept si caracterizat prin staza venoasa generalizata. Cauza cea mai frecventa o constituie insuficienta cardiaca stanga, care – prin hipertensiunea pulmonara provocata – creste munca ventriculului drept si, mai curand sau mai tarziu acesta devine insuficient. A doua cauza este reprezentata de hipertensiunea pulmonara produsa de bolile pulmonare cronice, forma numita cord pulmonar cronic si prezentata separat.

Cauze mai rare sunt unele cardiopatii congenitale, cardiopatii dobandite ale inimii drepte, cardiopatii infectioase, toxice sau metabolice. In caz de insuficienta cardiaca dreapta, exista in general si un anumit grad de insuficienta a inimii stangi, putand fi prezente simptomele si semnele acesteia din urma. Principalele simptome functionale sunt: hepatalgie, resimtita ca o durere surda in hipocondrul drept sau in epigastru, mai ales cu ocazia mersului sau a altui efort fizic; astenie fizica si intelectuala, precoce si pronuntata; dispnee, variabila ca intensitate. Cele mai importante semne fizice sunt: cianoza, localizata initial la extremitati, generalizata mai tarziu, tahicardie si marire a inimii drepte, uneori ritm de galop si suflu sistolic functional in regiunea xifoidiana.

Semnele de staza venoasa sunt caracteristice: turgescenta a jugularelor, cresterea a presiunii venoase, ficat mare si dureros la palpare, frecvent edeme, uneori ascita sau hidrotorax.

Deseori apar semne la nivelul altor organe: fenomene dispeptice (greturi, varsaturi), semne renale (oligurie, nicturie), semne cerebrale (astenie, insomnie etc.), tromboze si embolii.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 24 ianuarie, 2013, 16:28

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *