Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Interna » Insuficienta Mitrala

Insuficienta Mitrala

Definitie

Este un defect valvular constand in inchiderea incompleta in sistola a valvu-lelor mitrale, ceea ce permite refularea sangelui din ventriculul stang in atriul stang. Refluxul sistolic produce dilatarea atriului stang si, cu timpul, dilatarea si hipertrofierea ventriculului stang, prin munca suplimentara pe care trebuie sa o depuna. Cand ventriculul stang cedeaza si apare insuficienta ventriculara stanga, staza retrograda provoaca tulburarile descrise la stenoza mitrala.

Etiopatogenie

Se disting o insuficienta mitrala organica, de obicei de natura reumatismala, mult mai rar traumatica sau aterosclerotica, si o insuficienta functionala (prin dilatarea ventriculului stang sau a orificiului mitral), datorita hipertensiunii arteriale, valvulopatiilor aortice, miocarditei.

Insuficienta mitrala pura este foarte rara, fiind asociata de obicei cu o stenoza mitrala, in care caz se vorbeste de boala mitrala.

Diagnostic

Diagnosticul se face in prezenta unui suflu sistolic intens la varfiil inimii, asemanator tasnitorii de vapori, propagat spre axila stanga, insotit uneori de freamat si de micsorarea zgomotului I. Ventriculul stang este marit (clinic si radiologic), varful inimii fiind deplasat in jos si spre stanga. Se afirma insuficienta mitrala si in prezenta unui suflu sistolic apical, aparut in cursul unui puseu de R.A.A. si care se mentine si in continuare.

Evolutie

Formele usoare sunt asimptomatice; cele severe evolueaza catre hipertensiune pulmonara si insuficienta cardiaca. Tulburarile de ritm sunt mai putin frecvente, iar complicatiile tromboembolice, mai rare decat in stenoza mitrala.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 24 ianuarie, 2013, 10:18

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *