Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Interna » Insuficienta Renala Acuta

Insuficienta Renala Acuta

Definitie

Este o suferinta renala grava, caracterizata prin suprimarea brusca a functiilor renale (excretoare, metabolice, umorale), exprimata clinic prin hiperazotemie, oligurie sau anurie, cu evolutie catre coma uremica.

Cauze

Cauzele sunt multiple si localizate prerenal (stari de soc, insuficienta cardiaca acuta, mari deshidratari, supradozaj de catecolamine presoare), renal (necroze tubulare acute, acidente hemolitice, intoxicatii acute cu tetraclorura de carbon, pesticide. Parathion, sulfamide, fenilbutazona, salicilati, antibiotice, glomerulonefrite sau pielonefrite acute) si postrenal (litiaza biliara, tumori prostatice, tumori stenozante).

Simptome

Tabloul clinic, asociaza semnele afectiunii cauzale cu cele ale intoxicatiei uremice pe fond oligoanuric. Primul stadiu, de agresiune, este urmat de faza oligoanurica (8-10 zile) si de faza de reluare a diurezei, insotita la inceput de poliurie. Semnele clinice in primele doua stadii sunt: oboseala, anorexie, varsaturi, halena amoniacala, diaree, respiratie Kussmaul sau Cheyne-Stokes, diateza hemoragica, somnolenta, convulsii, agitatie sau coma. Explorarile paraclinice evidentiaza acidoza, cresterea produsilor de putrefactie intestinala (indol, scatol, fenol), hiperpotasemia, hipocalcemia, hiperglicemia, hiperazotemia (4 – 12 g%o).

Prognostic

Prognosticul depinde de durata insuficientei renale. Daca functia renala se restabileste catre a 5-a sau a 6-a zi, bolnavul se vindeca. Daca functia renala nu se restabileste rapid, apar tulburarile biologice prezentate. Aplicate la timp, metodele moderne de epurare extrarenala permit vindecare definitiva, rinichii recuperandu-si in intregime functiile.

Tratament

Tratamentul este cel indicat in tuberculoza acuta. Se adreseaza la inceput cauzei (socul hipovolemic, hemoragiile, deshidratarile, inlaturarea agentilor toxici). In periaoda oligo-anurica se combate retentia azotata printr-un regim glucolipidic, care sa furnizeze 2 000 cal/zi, cu aport redus de apa (500 – 700 ml/zi), cu sare si potasiu in cantitate redusa.

Acidoza se combate cu solutie de bicarbonat de sodiu 14 g%o (200 – 300 ml/zi), iar hiperpotasemia cu 50 – 100 ml calciu gluconic, bicarbonat de sodiu 2 – 3 % (10 – 50 ml), glucoza hipertonica asociata cu insulina.

Catabolismul proteic reclama administrarea de anabolizante (25 mg Testosteron i.m. zilnic; Madiol 25 mg/zi; Clortestosteron 1 fiola la 2 zile sau Naposim). In cazurile foarte grave se recurge la hemodializa. Se combate anuria cu perfuzii de Manitol 20%, dar in speical cu Furosemid (2 g/24 de ore, la intervale de 3 ore), pentru fortarea diurezei. Cand este cazul, antibiotice cu toxicitate renala redusa (Penicilina, Ampicilina, Oxacilina, Eritromicina), masa eritromicitara sau sange integral proaspat, Plegomazin 25 mg i.m. (combaterea greturilor si a varsaturilor), sedative.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 31 ianuarie, 2013, 14:13

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *