Prima Pagina » Corpul Uman » Sistemul Digestiv » Intestinul subtire

Intestinul subtire

Hrana care paraseste stomacul – o pasta consistenta, acida, numita chim – intra apoi in duoden, portiunea initiala a intestinului subtire. Duodenul produce si elibereaza cantitati mari de mucus, care il protejeaza impotriva lezarii de catre acidul clorhidric si de enzimele din chim. Duodenul primeste, de asemenea, sucuri digestive de la pancreas si cantitati imporatnte de bila, care este produsa in ficat si stocata in vezica biliara, pana cand este nevoie de ea.

Secretia sucului pancreatic este declansata de doi hormoni. Secretina stimuleaza producerea unor cantitati mari de sucuri alcaline care neutralizeaza aciditatea chimului partial digerat. Enzimele pancreatice se produc ca raspuns la eliberarea unui al doilea hormon, pancreozimina. Bila este, de asemenea, elibearta in duoden din vezicula biliara, pentru a fragmenta particulele de grasimi.

Enzimele pancreatice ajuta la digestia hidratilor de carbon si a proteinelor pe langa cea a grasimilor. Aceste enzime includ tripsina, care desface peptonele in componente mai mici, peptidele; lipaza care desface grasimile in molecule de glicerol si acizi grasi; amilaza care desface hidratii de carbon pana la maltoza.

Hrana digerata patrunde apoi in jejun si ileon, portiuni ale intestinului subtire situate in continuarea duodenului, unde au loc stadiile finale ale modificarilor chimice. Enzimele sunt eliberate de  celulele unor mici indentatii numite criptele Lieberkühn.

Cea mai mare parte a absorbtiei are loc in ileon, care pe peretele interior prezinta milioane de proeminente minuscule, denumite vilozitati. Fiecare vilozitate contine un capilar si o mica ramura limfatica, chilifer. Cand hrana digerata vine in contact cu vilozitatile, glicerolul, acizii grasi si viatminele dizolvate intra in chilifere si sunt transportate in sistemul limfatic si, apoi, in fluxul sanguin.

Aminoacizii rezultati din digestia proteinelor si zaharurilor din hidratii de carbon, plus vitamine si minerale importante cum ar fi calciu, fier, iod, sunt absorbite direct in capilarele vilozitatilor. Aceste capilare duc la vena port-hepatica, care transporta hrana direct la ficat. Acesta, la randul lui, retine unele substante pentru necesitatile proprii si pentru stocare, iar restul acestora sunt trecute mai departe in circulatia generala a organismului.

Intestinul subtire cuprinde doua portiuni: duodenul si jejuno-ileonul.

Duodenul

Duodenul reprezinta portiunea initiala, fixa, prin acolarea pe peretele posterior, a celui mai lung segment al tubului digestiv. El are forma unui cadru, sau inel incomplet, de interiorul caruia este legat strins capul pancreasului, impreuna cu care formeaza complexul duodeno-pancreatic.

Duodenul are lungimea de circa 25 cm, corespunzind primelor 4 vertebre lombare, iar capacitatea sa este de circa 100-250 cm3. El continua stomacul la nivelul pilonului, linga care are singura portiune mobila – bulbul duodenal, si se continua distal cu prima ansa jejunala.

La nivelul duodenului in portiunea sa mijlocie se gasesc doua orificii de deschidere a unor canale, ce-si varsa produsul, si anume:

  • unul mai mare al canalului coledoc, ce aduce bila secretata de ficat, unit adesea la terminare cu canalul pancreatic principal;
  • unul mai mic  al canalului pancreatic accesoriu, situat putin mai sus.

 Jejuno-ileonul

Este segmentul cel mai lung al tubului digestiv de circa 5-6 m, situat in cadrul colic in continuarea duodenului, care distal se continua cu intestinul gros.

Are forma cilindrica, prezentind 14-16 cuduri, numite anse intestinale dispuse caracteristic: jejunul are ansele orizontale, iar in continuare ileonul are ansele ordonate vertical.

Ansele jejuno-ileale prezinta particularitati morfo-functionale, care le deosebesc, si sunt ancorate de peretele posterior abdominal prin mezoul sau – mezenter, care-i confera mobilitatea.

Radacina mezenterului, de la perete, tine de la flancul sting al vertebrei 2 lombare, pina la articulatia sacro-ileaca dreapta.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 31 august, 2011, 8:45

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *