Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Interna » Intocicatia cu DDT

Intocicatia cu DDT

Sinonime

Neocide, Dicophane, Clorofenaton, Trix, Lucex, Anofex, Cezarex, Dicophane, Dinocide, Gesarol, Guesapon, Guesarol, Gyron, Ixodex, Neocidol, Zerdane. Formula chimica C14H9Cl5. Diclor-difenil-tricloretan in concentratii mici poate rezista in sol pana la 100 de ani. Este un insecticid care a fost folosit din anii 1940 ca un toxic de contact.

Dezavantajul DDT-ului consta in stabilitatea chimica, remanentei si efectului de cumulare in sol, alimente si corpul uman. In decursul timpului s-a constat ca unele derivate chimice rezultate prin descompunerea lui cauzeaza tulburari endocrine, s-a presupus ca ar avea si un efect cancerigen.

Desi este interzis de peste 40 de ani s-a identificat un nivel foarte mare de DDT in grasimea pinguinilor din Antarctica. In timpul cat DDT-ul a fost folosit in toata lumea, acesta s-a acumulat in gheata formata la poli. Odata cu topirea ghetarilor DDT-ul a ajuns in oceane, de unde a fost absorbit de fitoplancton, iar de aici a ajuns in pesti, foci, balene, pinguini sau pasari marine. Cel mai grav este ca acest proces continua si astazi.

Proprietati fizice

Pulbere cristalina, alba-cenusie, greu solubila in apa si usor solubila in solventi organici.

Identificare

Prin spectroscopie sau reactii coloriometrice, din sange.

Fiziopatologie

Prin formarea de carboxihemoglobina duce la anoxie tisulara. Se pare ca oxidul de carbon are si o actiune citotoxica directa, factorii agravanti ai intoxicatiei cu oxidul de carbon: anemiile, bolile cardiorespiratorii, varstele extreme, presiunea atmosferica scazuta.

Simptomatologie

Se descriu doua stadii ale acestei intoxicatii: initial si comatos: stadiul initial – constrictie frontala, cefalee, oboseala, ameteli, apoi dispnee, vajaituri in urechi, vedere incetosata, palpitatii; se pierde capacitatea de a rationa, apare o intensa stare de oboseala, ceea ce il impiedica pe intoxicat sa paraseasca singur mediul toxic, astfel intrand rapid in stadiul urmator: stadiul comatos – coma variaza de la coma vigila la coma profunda, este calma, adeseori cu semnul Babinski prezent bilateral sau unilateral. Starea de hipotonie musculara si convulsiile sunt foarte frecvente.

Coloratia rozata a tegumentelor care se descrie este relativ rara. Apar frecvent insa flictene, asemanatoare cu cele din arsuri, pe regiunile comprimate. S-au descris chiar gangrene uscate ale extremitatilor (ca in arterite) la subiectii care au stat mult in mediul toxic. Cianoza este frecventa. Pielea este umeda din cauza sudoratiei abundente. Respiratia este rapida, neregulata, cu incarcare bronsica; in forme grave apare respiratie Cheyne-Stokes.

 Edemul pulmonar acut apare si el ca o complicatie relativ frecventa. Insuficienta circulatorie acuta este frecventa in cazul neinstituirii rapide a tratamentului. Prin tulburarea centrilor termoreglarii apare si hipertermia.

Modificarile de laborator ce se ivesc nu au importanta practica imediata, fiind nespecifice si intoxicatul nelasandu-ne timp de interventie pana dupa obtinerea rezultatelor. Uneori, este necesar un diagnostic diferential si trebuie avute in vedere: coma traumatica, comele neurologice, comele toxice endogene (diabetica, uremica), comele toxice exogene (mai ales barbiturica, alcoolica, morfinica, clorpromazinica, cu tranchilizante).

Tratament

 Antidotul este oxigenul in concentratie de 100% (grabeste descompunerea carboxihemoglobinei si eliminarea gazului toxic pe cale respiratorie).

  • Scoaterea victimei din mediul toxic.
  • Asigurarea permeabilitatii cailor respiratorii.
  • Respiratia artificiala, la nevoie.
  • Combaterea insuficientei circulatorii acute, la nevoie.
  • Tratamentul edemului pulmonar acut, la nevoie.
  • Combaterea edemului cerebral (glucoza hipertona, Manitol).
  • Antibioterapie de protectie.
  • Tonicardiace, cand apare insuficienta cardiaca congestiva.
  • Oxigenoterapia hiperbara (oxigen la presiune de 2 atmosfere), in camere special construite, atunci cand este posibil, se considera astazi ca tratamentul cel mai eficace.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 8 februarie, 2013, 16:47

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *