Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Interna » Intoxicatia cu Acid Azotic

Intoxicatia cu Acid Azotic

Sinonime

Acid nitric, apa tare.

Proprietati fizice

Acidul azotic fumans este un lichid rosu-brun caustic, care dega vapori portocalii. Acidul azotic diluat este un lichid incolor sau slab galbui.

Fiziopatologie

Ca in intoxicatia cu acid clorhidric numai ca leziunile sunt colorate in galben-portocaliu, datorita reactiei xantoproteice.

Simptomatologie

Se produc arsuri locale, care se acopera cu membrane albe, ulceratii, varsaturi, hematemeza, melena, uneori perforatii gastrice. Poate aparea edemul pulmonar acut. Afectarea rinichiului duce la oligo-anurie. La doze mari de toxic apar hemoliza, hemoglobinurie, icter hemolitic.

Tratament

Antidotul este magnezia usta (oxidul de magneziu), administrata in suspensie apoasa de 30 – 40 g apa.

Hidroxidul de aluminiu (Alucol) are o puternica activitate de fixare a acizilor (1 g substanta fixeaza 60 ml HCl 0,1%).

Se administreaza imediat cantitati mari de apa de robinet (pentru inactivarea acidului este necesara o dilutie de cel putin 100 de ori). Daca bolnavul varsa, se repeta administrarea de apa. Se administreaza lapte sau oua batute in cantitati mari.

Tegumentele lezate se spala cu apa de robinet si apoi ser fiziologic. In caz de leziuni oculare, se spala cu apa in cantitati mari sacul conjunctival; se instileaza cateva picaturi de atropina 1% pana apare midriaza, si combaterea durerilor.

Se administreaza antispastice (Scobutil, Papaverina, Atropina). Se evita bicarbonatul de sodiu, care, prin formarea acidului carbonic, poate da distensie si perforatie gastrica.

Se evita spalatura gastrica, din cauza pericolului perforarii esofagului sau a stomacului, ca si al hemoragiilor digestive.

Alimentatia orala se evita inainte de vindecarea leziunilor faringo-esogastrice, si se reia progresiv, incepand cu alimentele lichide, semilichide, pastoase dupa cateva saptamani devenind normala.

Articole Similare:

Ultima actualizare: luni, 11 februarie, 2013, 13:08

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *