Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Interna » Intoxicatia cu Acid Cianhidric, Cianuri

Intoxicatia cu Acid Cianhidric, Cianuri

Intoxicatia cu Acid Cianhidric, Cianuri

Derivati

Cianura de sodiu, cianura de potasiu, glucozizi cianogenetici, nitroprusiatul de sodiu, ferocianura de potasiu.

Proprietati fizice

Difera dupa produsul incriminat dar toate substantele citate elibereaza in organism grupul cian (CN).

Identificare

Prin reactii colorimetrice din corpul delict sau continutul gastric. De retinut mirosul specific de migdale amare, dar unele substante nu-l au (oxicianura).

Fiziopatologie

Grupul CN inhiba in principal citocromoxidoza din organism, ducand la anoxie tisulara metabolica.

Simptomatologie

Forma supraacuta (fulgeratoare) – moartea se produce in cateva minute, depasind astfel posibilitatile de interventie medicala.

Forma acuta – se instaleaza cu senzatia de constrictie toracica, laringospasm, anxietate, cefalee puternica, vertije, greturi, varsaturi, respiratie ampla si frecventa, urmata de perioade de apnee, convulsii, trismus, opistotonus, colaps cardiovascular ireversibil, midriaza, bradicardie.

Forma subacuta – respiratie superficiala, urmata de pauze lungi, vertij, cefalee, anxietate, slabiciune musculara, uneori pierderea cunostintei si convulsii fara perioade de apnee.

Daca bolnavul supravietuieste, raman tulburari neurologice sechelare anoxiei cerebrale. Oboseala fizica si intelectuala persita cateva luni de la vindecare.

Tratament

Nu trebuie pierdut timpul cu examene de laborator, fiecare minut fiind pretios pentru viata bolnavului. Conditiile etiologice, brutalitatea si rapiditatea aparitiei simptomelor, mai ales respiratorii si convulsiile, mirosul de migdale amare (halena, varsaturile), coloratia roza a tegumentelor, in pofida dispneei concomitente, sunt argumente suficiente pentru stabilirea diagnosticului.

Antidotul este nitritul de amil inhalat (1 fiola la fiecare 5 minute); se opreste inhalarea cand tensiunea arteriala maxima este mai mica de 80 mm Hg).

Nitritul de sodiu solutie 3%: se administreaza 10 ml intravenos, in ritm de 2 – 5 ml/min (se opreste administrarea la tensiunea arteriala maxima sub 80 mmHg).

Tiosulfatul de sodiu (hiposulfitul de sodiu) 25% intravenos, in ritm de 3 – 5 ml/ min pana la doza totala de 50 ml.

Kelocyanor (edetat dicobaltic) este un antidot foarte bun; formeaza compusi netoxici cu grupul CN, eliminati prin urina. Se administreaza intravenos, doua fiole a 20 ml, urmate imediat de solutie glucozata hipertonica. Daca starea intoxicatului nu se amelioreaza suficient, dupa 5 minute se administreaza o noua fiola, urmata de glucoza hipertona. Criteriul de urmarire a eficientei antidotului este tensiunea arteriala coborata, care trebuie sa urce catre valori normale.

Spalatura gastrica, daca este posibila, se efectueaza cu solutie de permanganat de potasiu 1/5 000 sau apa oxigenata 3%.

Articole Similare:

Ultima actualizare: luni, 11 februarie, 2013, 13:54

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *