Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Interna » Intoxicatia cu Barbiturice

Intoxicatia cu Barbiturice

Barbituricele (peste 50 de produse cunoscute azi) sunt un grup omogen de substante, in a caror structura chimica se gaseste malonilureea (acidul barbituric).

Dupa durata lor de actiune, barbituricele se grupeaza in 4 categorii:

a) Barbiturice cu actiune lenta (6-9 ore) ex: Barbital (Veronal), Fenobarbital (Luminai).

b) Barbiturice cu actiune medie (3-6 ore), ex: Amobarbital (Amital, Dormitai).

c) Barbiturice cu actiune scurta (pana la 3 ore), ex: Ciclobarbital (Phanodorm).

d) Barbiturice cu actiune foarte scurta (anestezice), ex: Tiopental (Pentothal).

Barbituricele cu actiune lenta provoaca in general come prelungite, urmate de complicatii respiratorii si infectioase. Barbituricele cu actiune scurta provoaca come putin prelungite, dar cu depresiuni profunde ale functiilor vegetative (hipotensiune arteriala, hipoventilatie, hipotermie).

Identificare

Prin reactii colorimetrice din corp delict, sange, urina si din continutul gastric.

Fiziopatologie

Barbituricele in doze masive deprima metabolismul oxidativ la nivelul mitocondriilor, ce se traduce prin alterarea starii de constienta, depresiunea centrilor respiratori si vasomotori. Aceste alterari sunt reversibile.

Simptomatologie

Coma este manifestarea clinica principala a intoxicatiei acute cu barbiturice, perioada precomatoasa variind cu cantitatea si tipul barbituricului ingerat. Acestei come i-au fost descrise 4 stadii:

Stadiul I – coma superficiala: intoxicatul este in somn profund, raspunde la stimuli verbali foarte puternici. Tulburarile vegetative lispsesc. Reflexele comean si fotomotor sunt prezente.

Stadiul II – intoxicatul raspunde numai la stimuli nociceptivi (ciupituri, intepaturi). Reflexele osteotendinoase dispar.

Stadiul III – intoxicatul raspunde necoordonat la stimuli nociceptivi, este echilibrat respirator si circulator.

Stadiul IV – coma profunda, flasca, cu areflexie totala, cu tulburari sfincteriene; mioza este inlocuita cu midriaza, pielea este umeda si rece. Se prabuseste circulatia, apar tulburari respiratorii.

In marea majoritate a cazurilor, la intoxicatii prin barbiturice, moartea survine prir tulburari respiratorii (bradipnee, apnee). Complicatiile infectioase bronhopulmonare sunt si ele de temut.

Articole Similare:

Ultima actualizare: luni, 11 februarie, 2013, 12:11

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *