Prima Pagina » Alimentatie si Diete » Intoxicatia cu Plumb

Intoxicatia cu Plumb

Intoxicatia cu Plumb

Sursa intoxicatiilor cronice cu plumb, precum se stie, sunt vasele din lut, fabricate de olari si poleite cu glazura, substanta ce contine o mare cantitate de plumb. Anume acest metal trece in produsele alimentare (muraturi, gemuri s.a.). Precizarea folosirii produselor in alimentatie are mare insemnatate pentru stabilirea diagnosticului, care devine posibila doar dupa o examinare speciala a bolnavilor. In caz contrar, bolnavii deseori se adreseaza medicilor de diverse specialitatii (hematologi, neurologi, chirurgi, ginecologi s.a.). Pentru intoxicatiile cronice cu plumb (saturnism) este caracteristica o simptomatica ce se manifesta slab.

Afectiune de etiologie profesionala s-a constatat la incarcatorii de acumulatoare, tipografi, muncitori din sectiile de ardere a teracotei. Saturnism uzual (in conditii de casa). Tinandu-se cont de gravitatea bolii, bolnavii au fost repartizati in trei grupe.

1. Bolnavii cu afectare usoara, dureri lombare si articulare, miastenie, tremurul mainilor intinse.

2. Bolnavii cu grad mediu de gravitate a bolii; sindrom asteono-vegetativ, polinevrita senzitiva, colit a intestinala moderat a, schimbari in sange, in urina – plumb. De rand cu dereglarile functionale, s-au semnalat si schimbari organice la nivelul sistemului nervos central in forma de polinevrita.

3. Bolnavii gravi cu polinevrite, paralizii, colita saturnica manifestata, anemie, plumb in urina. Pe langa sindromul asteono-vegetativ, polinevrita, bolnavii acestia sufera si de encefalopatie cu lezarea nervilor cranio-cerebrali, anizocorie, tremurul unor grupuri musculare aparte, afazie s.a. In clinica intoxicatiei cronice cu plumb, important este sindromul gastrointestinal: lizereu saturnic, afectarea stomacului, colica saturnica. Astfel, lizereu saturnic aveau 85,3% din numarul bolnavilor, leziuni la nivelul tubului digestiv – 64,2% care provoaca senzatii neplacute in gura, greata, voma, pofta de mancare scazuta, arsuri si constipatii, dureri abdominale neinsemnate, ce evolueaza apoi pana la dureri de criza.

Conform unor autori, in saturnism, sistemul cardiovascular este afectat la 60% din cazuri si se manifesta ca miocardiodistrofie, bradicardie s.a.

La 85% din bolnavii din grupa medie si cea grava s-a constatat plumb in urina.

Bolnavul L., 36 de ani, a facut vreme indelungata un tratament contra durerilor abdominale acute. Nu o data a fost internat in sectia chirurgie cu diagnosticul „abdomen acut”, a fost operat de obstructie intestinala acuta. Dupa operatie, durerile abdominale au persistat si abia dupa 10 ani i s-a diagnosticat saturnismul.

Bolnava D., 33 de ani, a fost spitalizata in sectia chirurgie cu diagnosticul „sarcina extrauterina”, dar dupa examinare diagnosticul nu s-a confirmat. Ulterior, timp de 6 luni, s-a adresat ginecologului cu dismenoree. Ginecologul a plasat-o in sectia hematologie pentru anemie cu etiologie neclara. Curand, au aparut semne de polinevrita motorie, dupa care s-a diagnosticat saturnismul.

Exemplele de mai sus impun necesitatea de a fi foarte precauti la diagnosticarea intoxicatiilor cronice cu plumb: mai intai, trebuie studiate minutios plangerile bolnavului, trebuie efectuata anamneza, care ar preciza probabilitatea unui consum de alimente pastrate in vase de ceramica poleite cu glazura.

In prezent se admite fabricarea vaselor de lut smaltuite cu glazura fritata, care se obtine pe cale industriala. Aceasta glazura contine o cantitate mica de plumb.

Fiecare gospodina are la bucatarie si esenta de otet. Deseori este dat uitarii faptul ca aceasta substanta atat de obisnuita este o otrava foarte puternica. Daca, din neglijenta, omul va bea esenta de otet, se va alege cu arsuri grave ale cavitatii bucale, esofagului si stomacului. De aceea, trebuie sa retinem ca sticla cu esenta se va pastra intr-un loc inaccesibil copiilor.

Folosirea chimicalelor cu toxicitate foarte puternica este interzisa in conditii casnice (combaterea insectelor de casa). Se interzice categoric vanzarea acestor substante populatiei, iar lucratorilor de la depozitele de pastrare a chimicalelor si de aplicare practica a lor li se interzice sa aduca acasa astfel de substante. Nerespectarea indicatiilor poate cauza intoxicarea unor familii intregi.

Intr-o familie, tatal a adus acasa dust hexacloran si l-a lasat in bucatarie. Bunica, care pregatea bucatele, neavand senzatia mirosului, a folosit chimicalul in loc de faina pentru chiftele. Nepotica, intorcandu-se de la scoala, a mancat doua chiftele fara a le simti mirosul neobisnuit. Parintii au chemat ajutorul medical de urgenta numai atunci cand fetita avea simptome caracteristice de intoxicatie. Medicii au luat masurile cuvenite si i-au salvat viata copilului.

Unele chimicale, care se folosesc des la tratarea sectoarelor de pe langa casa, se afla in vanzare libera. Ele trebuie pastrate intr-un loc sigur in afara locuintei.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 13 martie, 2013, 10:44

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *