Prima Pagina » Medicamente » Medicamente I » Iopamiro

Iopamiro

Prospect

Preparatul Iopamiro se prezinta sub formad de fiole “200” a 10 ml solutie injectabila, continand iopamidol 40,8%, corespunzator la 200 mg iod/ml; fiole “300” a 10 ml solutie injectabila si flacoane “300” a 30 ml, 50 ml sau 100 ml solutie injectabila, continand iopamidol 61,2%, corespunzator la 300 mg iod/ml; fiole si flacoane “370” a 10 ml, 30 ml, 50 ml sau 100 ml solutie injectabila, continand iopamidol 75,5% corespunzator la 370 mg iod/ml.

Actiune terapeutica:

Produs organic iodat, neionic, hidrosolubil, folosit ca substanta de contrast pentru examene radiologice.

Indicatii:

Iopamiro este indicat pentru efectuarea de mielografie, angiografie cerebrala, arteriografie si venografie periferica, angiocardiografie, ventriculografie stanga si arteriografie coronariana, aortografie, angiografie viscerala selectiva, urografie, artrografie.

Contraindicatii:

Prudenta mare sau se evita la cei cu reactii nedorite la produsi iodati in antecedente, la alergici sau la astmatici, la bolnavii cu insuficienta hepato-renala grava; prudenta in insuficienta hepatica severa, insuficienta renala moderata-grava, insuficienta cardiaca, boli sistemice grave, diabet, mielom multiplu (este necesara o hidratare buna); dezechilibrele hidroelectrolitice trebuie corectate; grija deosebita cand se injecteaza in inima dreapta sau artera pulmonara, angiografia inimii drepte trebuie efectuata exceptional; la femei se va folosi, de preferinta, in perioada preovulatorie a ciclului si se va evita in cursul sarcinii. Tratamentul anticonvulsivant se mentine la epilepticii supusi mielografiei; neurolepticele si antidepresivele vor fi intrerupte cu cel putin 2 zile inainte de mielografie (sau multa prudenta, daca nu este posibil). Interfera testul cu radioiod timp de 2 – 3 luni.

Reactii adverse:

In general bine suportat; produce rareori cefalee, greata, voma, senzatie de cald, dispnee, hipotensiune; folosit pentru mielografie provoaca ocazional cefalee, ameteli, greata si voma; in timpul arteriografiei intracardiace si/sau coronariene, pot surveni aritmii ventriculare (rareori); ca pentru toate produsele iodate sunt posibile reactii alergice sau de intoleranta severe – se foloseste numai in spital, de catre specialist, avand posibilitati de reanimare si terapie intensiva.

Mod de administrare:

Conform recomandarii radiologului, in functie de felul examenului; pentru mielografie se foloseste lopamiro 200, pentru angiografie, urografie, artrografie – lopamiro 300 sau 370.

Pret:

 • Iopamiro 300 solutie injectabila 612,4 mg/ml – 100 ml cutie cu 1 flacon de 100 ml are un pret aproximativ de 180 lei;
 • Iopamiro 370 solutie injectabila 755,3 mg/ml – 100 ml cutie cu 1 flacon de 200 ml are un pret aproximativ de 350 lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 3 martie, 2012, 5:25

3 Discutii la Iopamiro

 1. daniela 05/03/2012 at 15:18

  Buna ziua, trebuie urgent sa imi fac si eu histerosalpingografia si doctorita mi-a zis ca trebuie sa cumpar eu substanta de contrast. Am tot cautat oe net si nu scrie nicaieri cum se numeste substanta asta. Imi puteti spune si mie care e substanta sau substantele folosite in acest fel de investigatii. Multumesc

  Răspunde
 2. Constanta 05/03/2012 at 15:14

  Daca am in antecedente hipertiroidie si am facut tratament cu tyrozol(in 2010 mi-au iesit normal hormonii tiroidieni, acum nu stiu cum mai stau), am tensiune oscilanta, iar acum trebuie sa fac o urografie si o montare de sonda renala pot fi injectata cu iopamiro fara riscuri? Mai exista si alte substante de contrast fara iod? Va multumesc

  Răspunde
  • Dr. Petre Anton 05/03/2012 at 15:15

   Exista un risc in cazul dumneavoastra. Alte substate de contrast cu administrare intravenoasa fara iod pentru examinarile Rx nu stiu sa existe.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *