Prima Pagina » Medicamente » Medicamente I » Isoptin

Isoptin

Prospect

Compozitie:

2 ml solutie injectabila Isoptin contin 5 mg clorhidrat de verapamil; excipienti: NaCl + apa injectabila.

Actiune terapeutica:

Verapamil, antagonist de calciu, poseda o actiune antiaritmica, mai ales la tulburarile de ritm supraventriculare. Intarzie conducerea excitatiei in nodul AV si prin aceasta, in functie de felul tulburarilor de ritm cardiac, se restabil este ritmul sinusal si/sau se normalizeaza frecventa ventriculara. Prin scaderea tonusului musculaturii netede ale vaselor, se reduc valorile crescute ale tensiunii arteriale si este inlaturat spasmul coronarian.

Indicatii:

Tahiaritmii ca tahicardia paroxistica supraventriculara; fibrilatii atriale/flutter atrial cu tahiaritmie (exceptand sindromul WPW, vezi contraindicatiile); crize hipertensive; insuficienta coronariana acuta (spasme coronariene).

Mod de administrare:

Injectia se face incet intravenos (cca 2 min) avand sub supraveghere pacientul, preferabil si sub controlul EKG si al tensiunii arteriale. Daca nu este altfel prescris: adulti- initial 5 mg, la efect terapeutic insuficient, dupa 5-10 minute se injecteaza inca 5 mg.
Perfuzie pentru mentinerea efectului terapeutic:5-10 mg/ora in solutie de ser fiziologic, glucoza, levuloza sau solutiia semanatoare (pH<=6,5) in medie pana la o doza totala de 100 mg pezi.

Copiii- nou-nascuti: 0,75-1 mg (=0,3-0,4 ml); sugari: 0,75-2 mg (=0,3-0,8 ml). La aparitia unei insuficiente cardiace conditionate tahicardic (epuizare energetica a miocardului) este necesara o digitalizare inainte de administrarea intravenoasa de Isoptin.
Copiii de 1-5 ani: 2-3 mg (=0,8-1,2 ml); de 6-14 ani: 2,5-5 mg (=1-2 ml) Isoptin. Injectia trebuie facuta pana la instalarea efectului. Perfuzia intravenoasa la crizele hipertensive: se incepe cu 0,05-0,1 mg/kg/ora, iar in caz de efect insuficient se mareste doza de 2 sau mai multe oriin intervale de 30-60 minute. Doza totala medie pana la 1,5 mg/kg/zi.

Contraindicatii:

Isoptin solutie injectabila nu poate fi folosit in: colapsul cardiocirculator, infarctul miocardic recent insotit de complicatii (bradicardie, hipotensiune accentuata, insuficienta ventriculara stanga); tulburari grave ale conducerii impulsului electric (bloc AV de gradul II sau III, bloc sinuatrial); sindromul nodului sinusal bolnav (sindromul bradicardie- tahicardie). Insuficienta cardiaca manifesta; administrare intravenoasa concomitenta de blocanti; fibrilatie atriala/flutter atrial in caz de preexistenta a unui sindrom de preexcitare, de exemplu sindrom WPW (aici exista riscul declansarii unei tahicardii ventriculare).

Se impune atentie in: bloc AV grad I, bradicardie< 50 batai/minut, hipotensiune sistolica < 90 mm Hg si tahicardii ventriculare (complex QRS>= 0,12 s). La pacienti cu distrofie musculara progresiva a existat un caz de stop respirator conditionat muscular, dupa administrare intravenoasa de Isoptin. La insuficienta coronariana acuta administrarea intravenoasa se face sub supravegherea stricta a pacientului.

In cursul graviditatii, mai ales in trimestrul I si in lauzie Isoptin injectabil se administreaza doar in cazuri extreme. Se impune atentie la: usoare tulburari de conducere (bloc grad I); frecventa cardiaca foarte scazuta (sub 50 batai pe min); valori tensionale scazute (TA < 90 mm Hg); fibrilatie atriala/flutter atrial la prezenta simultana a unui sindrom de preexcitare de ex. sindrom WPW (aici exista riscul de declansare a unei tahicardii ventriculare); insuficienta cardiaca (in aceasta situatie trebuie ca inainte de administrarea Isoptin sa fie consultat medicul).

Precautii:

Sarcina si alaptare: in cursul graviditatii (mai ales in primul trimestru) si in lauzie Isoptin mite nu trebuie administrat decat sub stricta indicatie a medicului.

Reactii adverse:

Acestea pot aparea la doze mari sau in caz de functie cardiaca anterior alterata, putandu-se constata: bradiaritmii ca bradicardie sinusala, oprire sinusala cu asistolie, bloc AV de gradul II sau III sau bradiaritmie cu fibrilatie atriala. Bradiaritmiile aparute in caz de fibrilatie atriala, hipotensiune arteriala preexistenta, determina dezvoltarea sau accentuarea unei insuficiente cardiace. Pericolul de declansare a unei fibrilatii atriale este foarte scazut deoarece verapamilul nu influenteaza viteza de conducere si perioada refractara atriala si ventriculara. In cazuri foarte rare a fost decrisa aparitia de aritmii atriale.

Prin scaderea rezistentei periferice poate aparea o usoara hipotensiune chiar la normotensivi. La pacientii a caror inima nu mai este capabila sa mareasca volumul bataie pentru mentinerea unei presiuni sanguine adecvate poate aparea o hipotensiune critica. In cazuri rare pot aparea cefalee, ameteli si roseata. Exista cateva observatii singulare despre manifestari alergice (exantem, prurit, urticarie, bronhospasm). Masuri de anihilare in caz de reactii adverse acute cardiovasculare: masurile medicale intensive obisnuite; Antidotul specific este calciul. De exemplu 10-20 ml solutie 10% de gluconat de calciu intravenos (2,25-4,5 mmoli); repetat la nevoie sau ca perfuzie (5 mmoli pe ora).

Ca masuri suplimentare pot fi necesare: La bloc AV gradul II si III, bradicardie sinusala, asistolie: atropina, izoprenalina, orciprenalina sau pace-maker. La hipotensiune: dopamina, dobutamina, noradrenalina. La semn de persistenta a insuficientei miocardice: dopamina, dobutamina, dupa caz, o noua injectie de calciu, eventual amrinona in combinatie cu izoproterenol. Atentie! Utilizarea intravenoasa se va face numai de catre medic. Se impun precautii in caz de: bloc AV de gradul I, bradicardie sub 50 batai/min, hipotensiune arteriala (TA sistolica < 90 mm Hg) si tahicardii ventriculare (complex QRS> sau = 0,12 secunde). La pacientii cu distrofie musculara progresiva s-a semnalat un caz unic de stop respirator de cauza musculara la administrarea de Isoptin i.v. in caz de insuficienta coronariana acuta, administrarea i.v. se va indica cu mare prudenta (exclus in cazul infarctului miocardic) si pacientii vor fi strict supravegheati. in cursul sarcinii (in special in primul trimestru) ca si in perioada de alaptare, Isoptin-solutie injectabila nu va fi administrat decat in caz de maxima necesitate.

Pret:

 • Isoptin RR comprimate filmate cu eliberare prelungita 240 mg cutie cu 2 blistere cu 10 comprimate are un pret aproximativ de 22 lei;
 • Isoptin comprimate filmate 40 mg cutie cu 5 blistere Al/PVC de 20 comprimate costa 19 lei;
 • Isoptin R comprimate filmate 80 mg cutie cu 5 blistere de 10 comprimate costa 17 lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 11 februarie, 2012, 3:09

3 Discutii la Isoptin

 1. Oana 02/02/2012 at 14:32

  am aproape constant tahicarie 96 -100 puls pe minut. Stie cineva daca este grav si ce medicamente as putea cumpara de la farmacie?

  Răspunde
  • Lumynita 02/02/2012 at 14:34

   Buna,
   se poate sa ai probleme cu tiroida sau unele probleme cardiace. Asa ca merita un consult intai la cardialog, apoi la endocrinolog. Eu am pe fond endocrin (noduli tiroidieni) si acum cardilogul mi-a prescris isoptin (1/4 din 140mg ispotin), pentru ca alt gen de betablocatnt nu l-am tolerat, pulsul mi-a scazut prea mult. Asta mi-a reglat pulsul. Dar exista gama de betablocante care controleaza acest puls, astfel ca si un cardiolog, dar si un endocrinolog ti-l poate prescrie. Este evident ca primul control e bine sa-l faci la cardiolog, fiind prioritar, ca sa nu ai anumite disfunctionalitati pe care le poate observa prin EKG si ecografie. Daca mergi in Bucuresti la institutul de endocrinologie, ei te trimit si la cardiolog si rezolvi intr-o internare ambulatorie toata gama de investigatii. Sanatate multa si curaj!

   Răspunde
 2. Carmen 02/02/2012 at 14:29

  Este un medicament extrem de eficient, insa fiole (sol. inj.) nu se mai gasesc la noi in tara. Ar trebui sa se mai importe! Din pacate nu il putem aduce decat din alte tari la comanda.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *