Prima Pagina » Sanatate A-Z » Psihiatrie » Isteria – Nevroza Isterica

Isteria – Nevroza Isterica

Isteria - Nevroza Isterica

Afectiunea a fost descrisa de Charcot si Babinski, fiind insa cunoscuta din antichitate. Vechii greci puneau in legatura mecanismul de producere a isteriei cu suferinta uterului (hystera = uter). Simptomele isteriei sunt polimorfe, ele manifestandu-se prin crize isterice, tulburari de constienta de tip isteric, tulburari asemanatoare celor din unele boli neurologice si tulburari somatice.

Cauze

Crizele isterice se dezlantuie in diferite conditii stresante. Desi se manifesta asemanator crizelor epileptice, ele nu prezinta semnele obiective care exista cu regularitate in epilepsie.

Simptome

Bolnavul, in urma unui conflict, a unei contrarieri, a unor certuri sau din dorinta de a atrage atentia celor din jur asupra sa, intra in asa-numita criza de isterie; la inceput scoate un tipat caracteristic, cade jos, alegandu-si locul si cautand sa nu-si provoace leziuni prin cadere, intra in contractara tonica cu capul sprijinit, cu trunchiul incordat in pozitie de opistotonus ca un arc, cu calcaiele la celalalt capat al arcului; alteori, pe de o parte, in pozitie de emprostotonus. Criza poate dura de la cateva minute pana la cateva ore.

Constienta nu se tulbura ca in epilepsie, ci se ingusteaza numai campul acesteia. Contractara tonica nu este urmata de contractara clonica, ca in epilepsie, bolnavul nu-si pierde urina, nu-si musca limba; la excitanti durerosi bolnavul raspunde, aparandu-se, scurtand criza prin noua dominanta ce i se creeaza prin durere, sustragandu-l de la preocuparea sa asupra crizei. Pupilele reactioneaza la stimulii luminosi. Dupa risipirea crizei bolnavul pastreaza partial memoria celor petrecute.

Tulburarile de constienta de tip isteric se aseamana cu crizele crepusculare. Astfel bolnavul percepe tot ce se petrece injurai sau numai partial.

Exista in isterie tulburari care simuleaza afectiuni neurologice ca: paraplegia, hemiplegia isterica, coreea isterica, tulburari de sensibilitate. Mutismul isteric este mutismul demonstrat de bolnav prin inlocuirea vorbirii printr-un limbaj gesticulat.

Tulburari organice: bolnavul acuza ca nu vede (cecitate isterica), ca nu aude (surditate isterica) (fenomene ce pot disparea usor, punandu-l in situatii care impun folosirea acestor analizori, si astfel se tradeaza. Toate aceste manifestari isterice apar de obicei pe un fond de insuficienta dezvoltare mintala, in situatia in care bolnavul cere compasiune si foloase de pe urma acestei boli.

Trasaturile istericilor

  • Sunt teatrali, dramatizeaza sau au o excesiva exprimare a emotiilor;
  • Manifesta un grad crescut de sugestibilitate;
  • Labilitate emotionala, putand trece usor de la o emotie la alta;
  • Cauta in permanenta situatii in care pot fi in centrul atentiei;
  • “Cersesc” tot timpul aprecierea celorlalti, mai ales a persoanelor apropiate;
  • Comportamente provocatoare sau aparenta seductiva inadecvata – au tendinta de a seduce pe oricine;
  • Excesiva preocupare referitoare la aspectele fizice ale atractiei;
  • Dau dovada, frecvent, de egocentrism, fiind axati doar pe problemele lor si pe tot ce are legatura cu persoana lor;
  • Arata totala lipsa de consideratie celor din jur, avand comportamente manipulative;
  • Sunt indulgenti, fata de propria persoana: nici o greseala de-a lor nu este mare, nici o incurcatura de nerezolvat.

55% dintre ipohondrii participanti la un studiu si-au imbunatatit comportamentul social prin terapie cognitiva.

Diagnostic

Principalul criteriu de diagnostic pentru isterie consta in caracterul bizar si spectacular al tulburarilor, care pot fi remise si reproduse prin sugestie.

Tratament

Tratamentul consta intr-o psihoterapie individuala sustinuta, prin hipnoza, sugestie simpla sau ajutata de “torpiaj” electric sau folosirea unei noi dominante dureroase – de exemplu injectarea de apa distilata intradermic. Nu trebuie sa i se dea prea multa atentie in timpul crizei, pentru a nu o exagera spre a-si prelungi suferinta, insa toata aceasta atitudine trebui insotita de calm, blandete si intelegere pentru boala psihica.

Se face prin izolarea pacientului de anturaj, atitudine autoritara, aplicarea unor mijloace terapeutice simple, cu efect sugestiv puternic (injectii subcutanate cu apa distilata, injectii i.v. cu calciu gluconic, faradizari, apasare puternica in regiunea gonionului mandibulei) insotite de asigurari verbale cu privire la vindecare.

Evolutie

Isteria incepe să se manifeste din copilărie. Fie copilul imită modelele din jur (părinţi, bunici), fie părintele nu reuşeşte să ţină in frău acea doză de isterie cu care orice copil se naşte. In măsura in care părintele stăpăneşte arta de a stabili cănd copilul are voie să facă un anumit lucru şi cănd nu are voie, atunci acesta nu va deveni un mic tiran care işi chinuie familia cu crize de isterie. Cănd părintele nu ii acordă atenţie sau cănd dimpotrivă ii acordă prea multă atenţie, copilul işi manifestă isteria in toată splendoarea. Dacă i se căntă in strună, el va continua să-şi manifeste isteria toată viaţa.

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 26 februarie, 2013, 10:17

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *