Prima Pagina » Medicamente » Medicamente I » Itraconazol

Itraconazol

Prospect

Compozitie:

O capsula contine itraconazol 100 mg si excipienti: continutul capsulei: sfere de zaharoza, hipromeloza, copolimer butilat-metacrilat bazic (Eudragit E 100); capsula: dioxid de titan (E 171), galben de chinolina (E 104), Sunset Yellow FCF (E 110), Brilliant Blue FCF (E 133), Ponceau 4R (E 124), gelatina, parahidroxibenzoat de metil, parahidroxibenzoat de propil. Grupa farmacoterapeutica: antiinfectioase de uz sistemic; antimicotice sistemice; triazol derivati.

Indicatii terapeutice:

 • Afectiuni ginecologice: candidoza vulvovaginala;
 • Afectiuni dermatologice si oftalmologice: pitiriasis versicolor, dermatomicoze, keratite fungice si candidoze orale, onicomicoze cauzate de dermatofiti sau levuri;
 • Micoze sistemice: aspergiloze si candidoze sistemice, criptococoze (incluzand meningita cu criptococcus), histoplasmoze, sporotrichoze, paracoccidioidomicoze, blastomicoze si alte tipuri rare de micoze sistemice sau tropicale.

Contraindicatii:

 • Hipersensibilitate cunoscuta la itraconazol sau la oricare dintre excipienti;
 • Utilizarea concomitenta de terfenadina, astemizol, mizolastin, cisaprida, dofetilid, chinidina, pimozida, bepridil, inhibitorii reductazei HMG-CoA metabolizati de CYP3A4 cum sunt simvastatina si lovastatina, triazolam si midazolam oral sunt contraindicate in timpul tratamentului cu itraconazol;
 • Alaptare daca sugarul este tratat cu cisaprida.

Precautii:

Intr-un studiu cu itraconazol i.v. la un voluntar sanatos, a fost observata o scadere tranzitorie asimptomatica a fractiei de ejectie a ventriculului stang; aceasta s-a remis inaintea urmatoarei administrari intravenoase. Relevanta clinica a acestor rezultate la formele orale este necunoscuta. Itraconazolul a demonstrat a avea un efect inotropic negativ si a fost asociat cu rapoarte de insuficienta cardiaca congestiva. Itraconazolul nu trebuie administrat la pacientii cu insuficienta cardiaca congestiva sau istoric de insuficienta cardiaca congestiva decat in cazul in care beneficiul depaseste evident riscul.

Aceasta evaluare individuala beneficiu/risc ar trebui sa ia in considerare factori precum severitatea indicatiei, regimul de dozaj si factorii de risc individual pentru insuficienta cardiaca congestiva. Acesti factori de risc includ boli cardiace, cum sunt bolile ischemice si valvulare; bolile cronice obstructive pulmonare; insuficienta renala si alte afectiuni edematoase. Astfel de pacienti trebuie informati asupra semnelor si simptomelor insuficientei cardiace congestive, trebuie tratati cu precautie si monitorizati in timpul tratamentului pentru semnele si simptomele insuficientei cardiace congestive; daca astfel de semne sau simptome apar in timpul tratamentului, cu itraconazol acesta trebuie intrerupt.

Uz pediatric: deoarece datele clinice de administrare a itraconazol capsule la copii sunt limitate, itraconazol capsule nu trebuie utilizat la acesti pacienti decat daca beneficiile depasesc riscurile potentiale.

In cazul aparitiei unei neuropatii care poate fi atribuita itraconazolului, tratamentul trebuie intrerupt.

Interactiuni:

Medicamente care afecteaza metabolizarea itraconazolului:

Au fost realizate studii de interactiune medicamentoasa cu rifampicina, rifabutina si fenitoina. Deoarece, in aceste studii, biodisponibilitatea itraconazolului si a hidroxi-itraconazolului a fost scazuta intr-o asemenea masura incat eficacitatea poate fi mult redusa, asocierea itraconazol cu acesti inductori enzimatici potenti nu este recomandata. Nu sunt disponibile date referitoare la alti inductori enzimatici, cum sunt carbamazepina, fenobarbitalul si izoniazida, dar pot fi anticipate efecte similare. Deoarece itraconazol este metabolizat in principal prin CYP3A4, inhibitorii potenti ai acestei enzime pot creste biodisponibilitatea itraconazolului. Exemple sunt: ritonavir, indinavir, claritromicina si eritromicina.

Efectele itraconazolului asupra metabolizarii altor medicamente: Itraconazol poate inhiba metabolizarea medicamentelor ce sunt metabolizate de familia citocromului 3A. Acest fapt poate determina o crestere si/sau o prelungire a efectelor acestora, incluzand reactii adverse. Dupa intreruperea tratamentului, concentratiile plasmatice de itraconazol scad treptat, in functie de doza si durata tratamentului (vezi pct. 5.2 Proprietati farmacocinetice). Acest aspect trebuie avut in vedere atunci cand se considera efectul inhibitor al itraconazolului asupra medicamentelor coadministrate.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje: Medicamentul nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Doze si mod de administrare:

Pentru o absorbtie maxima se recomanda administrarea itraconazolului imediat dupa o masa principala. Medicamentul trebuie administrat sub supraveghere medicala

Reactii adverse:

Reactiile adverse cel mai frecvent raportate in asociere cu utilizarea itraconazolului au fost cele de origine gastro-intestinala, precum: dispepsie, greata, varsaturi, dureri abdominale, diaree si constipatie. Alte reactii adverse raportate includ: cefalee, cresteri reversibile ale enzimelor hepatice, hepatita, tulburari menstruale, vertij si reactii alergice (cum sunt prurit, eruptie cutanata, urticarie si angioedem), neuropatie periferica, sindrom Stevens-Johnson, alopecie, hipokaliemie, edem, insuficienta cardiaca congestiva si edem pulmonar. Cazuri de hepatotoxicitate severa, incluzand unele cazuri de afectare hepatica acuta letala, au aparut la utilizarea itraconazolului.

Supradozaj:

Nu s-au raportat cazuri de supradozaj.

Pret:

Itraconazol 100 mg 15 capsule gastrorezistente este disponibil in farmacii la un pret mediu de 55 lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: duminică, 30 octombrie, 2011, 1:40

Un comenentariu la Itraconazol

 1. Cornelya 14/07/2012 at 11:04

  Cum se administreaza itraconazolul in candidoza gastrointestinala (doza si perioada). Eu fac candida la stomac dupa ce iau antibiotice daca in trecut am facut tratament cu nizoral si am scapat de candida dar aceasta a reaparut dupa tratament antibiotic mai este eficient sa ma tratez tot cu nizoral sau e mai bine sa il schimb cu itraconazol

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *