Prima Pagina » Sanatate A-Z » Dermatologie » Keratoacantoame familiale Ferguson-Smith

Keratoacantoame familiale Ferguson-Smith

Epitelioame multiple autovindecabile.

Afectiune ereditara foarte rara, cu transmitere autozomal-dominanta, constand in dezvoltarea de tumori multiple, recidivante, la pacientii tineri (incepand din a doua decada de viata). Leziunile sunt de tip keratoacantom, dar diagnosticul diferential cu carcinoamele spinocelulare incipiente este dificil (din acest motiv denumirea de „epitelioame“ poate produce confuzie). Au evolutie autolimitata, vindecandu-se cu cicatrici adesea inestetice. Apar cu precadere in zonele fotoexpuse, scalp, izolate sau grupat.

In ciuda tendintei la vindecare spontana, se recomanda rezolvarea chirurgicala (excizie chirurgicala, electrocauterizare, crioterapie etc.) pentru evitarea cicatricilor inestetice. Impun diagnostic diferential cu alte forme de keratoacantoame multiple, in principal Grzybowski si Muir-Torre.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 21 noiembrie, 2019, 15:31

Un comenentariu la Keratoacantoame familiale Ferguson-Smith

  1. buzducea nicoleta 13/12/2012 at 19:28

    Diagnostic microscopic:multiple keratoacantoame.Un chist aparut in locul unui vaccin, la umar, initial dureros.A aparut la 2 ani si jumatate, am operat-o la 4 ani si jumatate.Acum are 7 ani si medicul scolii refuza vaccinarea ROR, considerand chistul o reactie alergica la vaccin.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *