Prima Pagina » Medicamente » Medicamente K » Ketonal

Ketonal

Prospect

Compozitie:

Fiecare tableta forte contine 100 mg de ketoprofen.

Actiune:

Ketonal este un medicament antireumatic nesteroidian din grupul derivatilor de acid propionic. Poseda o puternica activitate analgezica, antiinflamatorie si antipiretica. Ketonal este bine absorbit in tractul intestinal. Se leaga de proteinele serice.

Concentratiile serice. Concentratiile sanguine terapeutice sunt atinse in interval de 30 de minute, iar nivelele maxime apar dupa 2 ore de la administrarea orala,dupa 4 ore de la aplicarea rectala si intr-un interval de 15-45 de minute de la administarea intramusculara. Concentratia minima eficienta de ketoprofen este atinsa intr-un interval de 45 de minute pana la o ora de la ingerarea tabletei retard. Concentratiile ketoprofenului in lichidul sinovial persista mai mult decat cele serice.

Indicatii:

Ketonal este indicat pentru atenuarea unor sindroame dureroase, pentru tratamentul simptomatic al afectiunilor reumatice inflamatorii, degenerative si metabolice; durerea postoperatorie, dismenoree, durerea osoasa din metastazele tumorale, durerea posttraumatica, artrita reumatoida, spondiloartrita seronegativa (spondilita anchilozanta, artrita psoriazica, artrita reactiva), guta, pseudoguta, artroze, reumatism extraarticular (tendinita, bursita, capsulita a umarului).

Administrare:

Doza uzuala zilnica este de 1 capsula dimineata si la pranz si 2 capsule seara sau una pana la doua supozitoare. Poate fi folosita urmatoarea combinatie: 1 capsula dimineata si la pranz si un supozitor seara. Doza uzuala pentru tablete de 100 mg este de 3 ori pe zi. Doza uzuala pentru tabletele retard de 150 mg este de 2 pe zi luate la interval de 12 ore interval.

Tabletele si capsulele de Ketonal trebuie luate in timpul meselor. Doza recomandata pentru administarea intramusculara este o fiola de 2 ml odata sau de doua ori pe zi. Daca este necesar, tratamentul poate fi administrat oral, rectal sau transdermic. Doza zilnica de Ketonal poate fi crescuta la 300 mg sau redusa la 100 mg, in functie de gravitatea bolii sau a starii pacientului. Crema Ketonal se aplica pe zona afectata de 3-4 ori pe zi. Ketonalul fiole pentru perfuzii trebuie administrat numai intraspitalicesc. Perfuzia trebuie administrata pe o durata de 1/2 pana la 1 ora pentru maximum 48 de ore. Doza maxima este de 300 mg in 24 de ore.
Perfuzia intravenoasa intermitenta: 100 pana la 200 mg de ketoprofen diluat in 100 ml de solutie perfuzabila normala salina, administrata pe o perioda mai mare de 1/2 pana la 1 ora; poate fi repetata in 8 ore; maximum 48 de ore.
Perfuzia intravenoasa continua: 100 pana la 200 mg ketoprofen diluat in 500 ml de solutie perfuzabila (normala salina, lactata Ringer, glucoza) administrata pe o perioda mai mare de 8 ore; poate fi repetata in 8 ore; maximum 24 de ore. Ketoprofen poate fi combinat cu analgezice cu actiune centrala;poate fi combinat cu morfina in acelasi flacon: 10 pana la 20 mg morfina si 100 pana la 200 mg ketoprofen sunt diluate in 500 ml solutie salina sau lactata Ringer, repetata in 8 ore.

Contraindicatii:

Ketonal este contraindicat in timpul sarcinii. Este contraindicat la pacientii cu ulcer peptic activ. Nu se va administra copiilor si persoanelor cu hipersensibilitate la Ketonal sau salicilati.

Precautii:

Ketoprofenul trebuie folosit cu precautie de catre pacientii cu antecedente de ulcer gastric sau duodenal, sangerari gastrointestinale, de catre pacientii cu insuficienta hepatica sau renala si de catre pacientii in tratament anticoagulant cumarinic. Ca si alte antiinflamatoare nesteroidiene, Ketonalul poate masca semnele si simptomele unei infectii acute. Influenta Ketonalului asupra abilitatilor psihofizice ale pacientilor nu a fost determinata. A nu se lasa la indemana copiilor. Nu se amesteca tramadol si ketoprofen in acelasi flacon deoarece se formeaza precipitat. Flacoanele perfuzabile trebuie sa fie acoperite cu hartie neagra sau folie de aluminiu, deoarece ketoprofen este sensibil la actiunea luminii.

Reactii adverse:

Tulburarile gastrointestinale sunt cele mai frecvente. Greata, flatulenta, durerea abdominala, diareea, constipatia si dispepsia apar la 3-9% din cazuri. in 1-3% anorexia, varsaturile si stomatita pot aparea. Cea mai frecventa reactie a SNC este cefaleea (3%). Vertijul, somnolenta, tulburarile psihice apar rareori (1%). Tulburari vizuale, reactii hepatice si renale au fost semnalate foarte rar. Rash-ul cutanat si alte reactii alergice pot aparea la pacientii care primesc Ketonal.

Pret:

 • Ketonal 100 mg supozitoare cutie cu 2 folii Al/PE  6 supozitoare are un pret aproximativ de 8 lei;
 • Ketonal solutie injectabila 50 mg/ml – 2 ml cutie cu 10 fiole de 2 ml solutie injectabila costa 12 lei;
 • Ketonal Forte comprimate filmate 100 mg cutie cu 1 flacon 20 comprimate filmate costa 13 lei;
 • Ketonal Retard 150 mg cutie cu 1 flacon 20 comprimate costa 16 lei;
 • Ketonal UNO capsule cu eliberare prelungita 200 mg cutie cu 2 blistere din Al/PVC-TE-PVDC  10 capsule costa 27 de lei;
 • Ketonal (R) DUO 150 mg cutie cu 2 blistere din Al/PVC-TE-PVDC a 10 capsule cu eliberare prelungita costa 16 lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 12 aprilie, 2013, 15:35

2 Discutii la Ketonal

 1. udilica nicoleta 01/01/2012 at 18:02

   ketonalul forte  poate ataca  stomacul?

  Răspunde
  • DoctorFrog 03/01/2012 at 16:31

   DA! Poate! Tocmai din aceasta cauza tabletele si capsulele de Ketonal trebuie luate in timpul meselor. Riscul de hemoragie gastro-intestinala sau de ulcer si/sau perforatii exista si poate sa apara in orice moment in cursul tratamentului, fara semne premonitorii sau antecedente. Riscul relativ creste odata cu varsta, scaderea rezistentei organismului, scaderea ponderala, la pacientii cu disfunctii plachetare sau care fac tratament anticoagulant sau antiplachetar concomitent. Daca apar sangerari gastro-intestinale sau ulcer, tratamentul trebuie intrerupt imediat.
   Ketonal contine Ketoprofen (un antiinflamator nesteroidian care se remarca prin activitatea sa puternica antiinflamatorie, analgezica si antipiretica) si trebuie administrat cu precautie, dupa o atenta examinare medicala, dupa evaluarea raportului risc/beneficiu si sub stricta monitorizare la pacientii cu antecedente de afectiuni digestive (ulcer, colita ulceroasa, boala Crohn, hernie hiatala) sau istoric de tulburari hematologice si de coagulare.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *