Prima Pagina » Sanatate A-Z » Gastroenterologie » Lacuna maligna in patologia tubului digestiv

Lacuna maligna in patologia tubului digestiv

Lacuna maligna prin plus de umplere: lacuna apare transparenta inconjurata de o substanta de contrast opaca. Forma lacunei maligne este neregulata, are un contur policiclic neclar, sters, care contrasteaza cu restul organului care prezinta contururi nete.

Imaginea de la regiunea afectata la cea sanatoasa se face printr-un semiton cenusiu neomogen care corespunde infiltratiei tumorale adiacente. De cele mai multe ori lacuna maligna prezinta la extremitatile ei o imagine de “pintene malign” sau o treapta, care atunci cand este prezenta este considerata patognomonica.

Caracterul principal al acestui relief malign este constanta (la nici o manevra imaginea nu se modifica). D aca tumora este mica si situata pe una din fetele organului, poate disparea in substanta de contrast. Printr o compresiune dozata ea poate reapare cu caracterele mentionate mai sus. Daca compresiunea se face pe o zona redusa ca intindere imaginea lacunara isi creste dimensiunile (semnul pelotei). Cercetand relieful mucoasei apare o intrerupere brusca a pliurilor in vecinatatea tumorii. Procesul nu se limiteaza la mucoasa ci infiltreaza submucoasa pe intinderi variate, iar aceasta infiltratie face ca pliurile sa devina proeminente, rigide, dure. La compresiune acestea nu se pot deplasa.

Atunci cand lacuna maligna este mare se poate produce bilocularea maligna cu urmatoarel aspecte:

  • istmul este in axul organului, contur neregulat, difuz;
  • stomacul ia aspect de clepsidra, umplerea se face simultan in ambele pungi;
  • pliurile mucoasei sunt intrerupte la nivelul istmului cu aspect semitonal.

 

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 12 aprilie, 2013, 15:34

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *