Prima Pagina » Sanatate A-Z » Boli Infectioase » Lambliaza

Lambliaza

Definitie

Lambliaza sau giardioza este o afectiune determinata de un protozoar flagelat numit Lamblia (Giardia) intestinalis.

Localizare

Se localizeaza cel mai frecvent in duoden, apoi in jejunoileon si poate invada si caile biliare. Omul se infesteaza prin apa, alimente sau maini murdare, contaminate cu chisturi provenite din fecalele purtatorilor sau ale soarecelui.

Patogenie

Patogenitatea lambliei este foarte discutata. Sunt necesare infestatii masive ca sa se produca o iritatie mecanica si o inflamatie supraadaugata.

Simptome

Simptomatologia este variata, existand si purtatori care nu prezinta nici un semn clinic, in infestatiile masive pot aparea manifestari de tip duodenal (dureri in epigastru, greata, cefalee, astenie), de tip intestinal (inapetenta, greata, dureri vagi abdominale sau crampe, diaree), ori de tip biliar (jena in hipocondrul drept, greturi, varsaturi, chiar stari icterice).

Diagnostic

Diagnosticul se bazeaza pe examenul continutului duodenal, obtinut pe sonda dupa o instilatie cu sulfat de magneziu. La examenul intre lama si lamela se constata prezenta a numeroase lamblii, animate de miscari vii. Produsul recoltat prin sonda trebuie examinat imediat si materialul va fi transportat la laborator ferit de frig (eprubete in apa calduta). La examenul coprologic, in scaunul proaspat se pot gasi chisturi de lamblie (mai vizibile dupa coloratia cu Lugol).

Tratament

Tratamentul profilactic se bazeaza pe respectarea masurilor de igiena: spalare atenta a alimentelor si a mainilor inainte de prepararea culinara si inainte de masa.

Tratamentul curativ se face cu Mepacrin (Acrihin, Atebrin), in doze de 0,10 g (1 comprimat de 3 ori/zi, timp de 3 – 5 zile; Mepacrinul da rezultate bune si administrat pe sonda duodenala (2-3 zile). Un alt medicament este Metronidazolul (Flagyl), cate 2 comprimate/zi (0,50 g), in doua prize, timp de 10 zile consecutiv.

Rezultate mai bune se pot obtine cu Fasigyn. Se administreaza 4 tablete a 500 mg/zi, intr-o singura priza. Exista posibilitatea aparitiei rezistentei parazitului la acest medicament.

Articole Similare:

Ultima actualizare: luni, 28 ianuarie, 2013, 15:08

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *