Prima Pagina » Sanatate A-Z » Gastroenterologie » Legatura Cauzala Dintre Constipatie, Fibre, Medicamente si Hidratarea Corecta

Legatura Cauzala Dintre Constipatie, Fibre, Medicamente si Hidratarea Corecta

Legatura Cauzala Dintre Constipatie, Fibre, Medicamente si Hidratarea Corecta

Constipatia este cel mai frecvent simptom digestiv (practic fiecare dintre noi l-a  “experimentat”  intr-un moment al vietii sale), cel mai usor de recunoscut si – excluzand o afectiune organica ce reclama o terapie specifica – cel mai simplu de tratat prin mijloace igenico-dietetice. Practic, constipatia este cel mai tipic exemplu asupra felului in care stilul de viata afecteaza sanatatea.

Cauze

Constipatia defineste destul de inexact cateodata, o defecatie dificila, insotita de efort si uneori durere, prelungita (mai mult de 10-15 minute), rara (mai putin de trei ori pe saptamana), care lasa impresia de evacuare incompleta, a unui scaun cu duritate si uscaciune excesiva.

De cele mai multe ori este functionala, fiind provocata de un regim alimentar sarac in fibre,  hidratare insuficienta, sedentarism, stare fiziologica (graviditate, inaintare in varsta) sau de factori psihologici (graba, stresul, nerespectarea unei ritmicitati a defecatiei, inhibarea reflexului din considerente sociale etc.).

In alte cazuri poate fi organica, data de obstructii digestive: stenoze, aderente, hernii strangulate, volvulus (” rasucire” a unui segment digestiv) sau de diferite afectiuni ale colonului: inflamatii, hemoroizi sau fisuri, megacolon, tumori (diverticuli, polipi sau cancer). In alte situatii este vorba de o afectiune generala: diabet zaharat, insuficienta renala, ciroza, hipotiroidism, hipo sau hipercalcemie, lupus, amiloidoza, dermatomiozita, fibroza uterina, chist ovarian, hipertrofie prostatica, boli neurologice (accident vascular cerebral, tumori sau traumatisme medulare, neuropatii periferice), anxietate, depresie.

Medicamentele si constipatia

In sfarsit, constipatia poate surveni ca o reactie adversa dupa administrarea unor medicamente: antihistaminice, antipsihotice, antiparkinsoniene, antispastice, antiacide, diuretice, preparatele cu fier, blocante ale canalelor de calciu, chimioterapice etc.

Constipatia este insotita de: balonare, disconfort abdominal, greturi, varsaturi, dureri de cap, pierderea poftei de mancare. Foarte importante sunt cateva simptome asociate  care sugereaza cancerul colo-rectal: alternanta constipatie – diaree, prezenta de sange in scaun (in timp ce sangele pe suprafata scaunului indica existenta de hemoroizi sau fisuri anale), scaune subtiri ca un creion, scadere in greutate. Pentru precizarea diagnosticului, medicul va face un examen fizic general, completat cu un tuseu rectal, la care se adauga examenul coprologic, iar daca varsta bolnavului este peste 45 de ani  sau daca exista anumite suspiciuni se va indica un tranzit baritat, o sigmoidoscopie sau colonoscopie.

Tratamentul constipatiei incepe si uneori se limiteaza la simple masuri igenico-dietetice:  respectarea reflexului de defecatie si dezvoltarea unei rutini legate de el, astfel ca scaunul sa apara regulat, cam la aceeasi ora, intr-o perioada a zilei mai linistita, mai putin solicitanta, practicarea exercitiului fizic minimum o jumatate de ora pe zi (jogging, inot, ciclism sau pur si simplu mersul pe jos).

Fibrele din alimentatie

Dieta trebuie sa includa fibre, intre 20 si 35 grame pe zi, consumate ca atare din alimente, fie sub forma suplimentelor. Astfel, se indica un regim alimentar bogat in fructe proaspete, uscate sau sub forma de sucuri, mai ales caise, prune, pere, struguri, cirese, legume (varza, conopida, broccoli, castraveti, salata verde), leguminoase (fasole, mazare), cereale integrale, paine neagra, tarate. Este bine sa se limiteze consumul alimentelor sarace in fibre (branzeturi, carne), macar pentru o perioada si mai ales sa se evite alimentele procesate (paine alba, inghetata, prajituri, chipsuri, bomboane, mancare tip fast-food).

Hidratarea

Aceasta dieta trebuie insotita de o hidratare corespunzatoare, adica doi litri (opt – zece pahare) de apa zilnic, cu evitarea cafelei, alcoolului si sucurilor gazoase care ,,usuca” scaunul. Trebuie precizat ca, in lipsa unei hidratari corecte, consumul fibrelor alimentare este ineficient. Daca dieta se dovedeste ineficienta, se pot asocia o perioada limitata laxative (care sunt interzise insa copiilor). Local se pot indica supozitoare sau efectuarea de clisme. In cazul unei etiologii organice, tratamentul medical sau chirurgical este de stricta specialitate.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 1 martie, 2013, 14:37

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *