Prima Pagina » Corpul Uman » Sistemul Nervos » Legile activitatii nervoase superioare

Legile activitatii nervoase superioare

Dinamica proceselor fundamentale corticale se desfasoara dupa trei legi: legea iradierii si concentrarii, legea inductiei reciproce, legea analizei si sintezei.

Legea iradierii si concentrarii. Atat procesul de excitare cat si cel de inhibitie au o faza initiala de extindere pe suprafete mari de cortex (iradiere) urmata de o faza de rastrangere intr-o zona limitata (concentrarea).

Legea inductiei reciproce. Orice proces de excitatie, determina in jurul sau aparitia unui proces inhibitor, care ii limiteaza iradierea. La fel se intampla si in cazul inhibitiei; aceasta este o inductia reciproca simultana. O alta forma este inductia reciproca succesiva care consta in faptul ca fiecare proces excitator este urmat de unul inhibitor si invers. Se realizeaza astfel imaginea unui mozaic cortical cu nenumarate zone de excitatie-inhibitie ce iradiaza, se concentreaza si se inlocuiesc reciproc.

Legea analizei si sintezei. Scoarta cerebrala, pe baza mecanismelor mentionate anterior, opereaza in fiecare moment analiza fina a tuturor stimulilor din mediul exten si intern si elaboreaza reactii de sinteza complexa acre asigura atat integrarea tuturor functiilor intr-un tot unitar cat si integrarea organismului in mediul extern natural si social.

Reflexele conditionate reprezinta o modalitate mai evoluata, mai economica de adaptare la mediul extern in continua schimbare. Pentru om, existenta mediului social a produs mutatii esentiale in structura si functia scoartei. Aparitia limbajului reprezinta un exemplu al acestui salt. Conditionarea la animale se face pe baza excitantilor din mediul natural, pe care Pavlov ii denumeste semnale.

Principala functie a cortexului animal este dsemnalizarea. Ansamblul structurilor ce participa la acesta activitate (receptori, cai, centrii) reprezinta primul sistem de semnalizare comun animalelor si omului.

Cuvantul este un “semnal al semnalelor”. Totalitatea structurilor ce participa la transmiterea informatiilor prin cuvinte reprezinta al doilea sistem de semnalizare, specific omului. Pe baza cuvantului, notiunilor si judecatilor, se realizeaza cea mai inalta forma a activitatii creierului uman,  care este gandirea abstracta.

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 18 februarie, 2020, 6:31

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *