Prima Pagina » Sanatate A-Z » Chirurgie Generala » Leiomiomul Esofagian

Leiomiomul Esofagian

Leiomiomul Esofagian

Este cea mai frecventa tumora benigna a esofagului reprezentand 50-75% dintre aceste formatiuni. Desi se poate intalni la orice varsta, apare mai frecvent la barbatul peste 50 ani. Se dezvolta intramural, intraluminal sau extraesofagian. Localizarea cea mai frecventa este pe esofagul inferior – 49%; 6% din cazuri se localizeaza pe jonctiunea eso-gastrica si este dificil de stablit care este originea tumorii, esofagiana sau gastrica.

Anatomie patologica

Leiomioamele iau nastere din celulele musculare netede ale stratului muscular circular esofagian cu localizare frecventa in ½ inferioara a conductului. Pot fi unice sau multiple, de marime variabila de la 1 cm la 10-15 cm  si chiar mai mult.. Tumorile cu dezvoltare intramurala sunt acoperite de epiteliu scuamos normal. Dezvoltarea tumorii intinde mucoasa ca pe un calus, urmata de necroza si sangerare, uneori importanta.

In formele multiple, sunt prezente mai multe formatiuni nodulare sferice sau ovoide, care dau aspect boselat cu contact intre ele, interesand partial sau total peretele esofagian cu aspect de stenoza.

Leiomioamele intraluminale (2,5%) se dezvolta din mucoasa, submucoasa, din musculatura vaselor si din nodulii aberanti de muschi embrionar. Au aspect polipoid, iar peristaltismul esofagian poate antrena nodulul astfel ca acesta se alungeste atingand lungimi si marimi nebanuite.

Leiomioamele extraluminale sunt rare. In aceste forme, tumora pastreaza legatura cu peretele esofagian si datorita tractiunii pe care o exercita au aspect diveticular. Calcificarile sunt uneori prezente si in acest caz diferentierea de tumorile mediastinale devine o problema.

Leiomiomatoza  este o leziune rara si distincta in care intreaga portiune de muschi neted a esofagului devine miomatoasa; lumenul se largeste si apare un proces de fibroza tisulara intinsa, vasele sanguine si nervii  sunt hipertrofiati cu infiltrat limfocitar si celule plasmocitare. Anatomic, apar numerosi noduli miomatosi mici care conflueaza, interesand esofagul in intregime. Punctul de plecare al acestui proces este mucoasa, submucoasa si vasele sanguine.

Semnele clinice 

Leiomioamele sunt asimptomatice o lunga peioada de timp ca urmare a ratei scazute de crestere a tumorii. Fenomenele clinice se instaleaza cand diametrul este mai mic de 5 cm.

Disfagia este semnul comun care are o evolutie lunga, vaiabila ca intensitate si uneori poate dispare. Frecvent bolnavii se plang de disconfort in regiunea toracica si/sau epigastrica; au senzatie de plenitudine sau dureri cu iradiere in spate. Pot fi prezente anorexia, regurgitatiile si eructatiile.

Diagnostic 

Examenul clinic nu ofera suficiente date pentru un diagnostic precis. Examinarea radiologica si endoscopica precizeaza diagnosticul. Radiologic, tumorile intramurale determina o imagine semilunara cu margini drepte si mucoasa intacta (jumatate din tumoa este intrapiteliala, iar cealalta in lumen). Acest aspect este vizibil pe imaginea de profil.

Tumorile mari, macronodulare, circumscrise, dau o deviere a esofagului cu aspect de stenoza in dreptul formatiunii. In formele boselate aspectul este lacunar. Leiomiomatoza simuleaza radiologic un aspect de megaesofag. Formele polipoide determina imagini lacunare diferite ca dimensiuni. Examenul endoscopic este necesar pentru a exclude carcinomul, a stabili localizarea, extinderea si integritatea mucoasei. Formatiunile mici au aspect rotund sau ovalar, acoperite de mucoasa normala. Pediculul poate fi scurt sau lung.  Leiomioamele mari sunt mai greu de examinat endoscopic. Aceasta metoda este utila pentru aprecierea mobilitatii tumorii, a aspectului mucoasei (cu sau fara ulceratie). De obicei endoscopul trece cu usuinta pe langa tumora.

Biopsia, desi necesara, nu se recomanda din cauza consistentei tumorii, care se lasa greu sectionata si a pericolului de hemoragie care uneori poate fi stapanita cu dificultate.

Endoscopia cu echogafie endoluminala ca si tomografia computerizata sunt metode utile care dau informatii despre localizare, marime, dar nu pot diferentia un leiomiom de un leiomiosarcom; totusi, dimensiunile reduse ale leiomiomului, marginile depte si omogenitatea tumorii sunt argumente in favoarea benignitatii.

Tratament 

Indicatiile de tratment in leiomioame sunt inca controversate. Sunt de acord cu datele din literatura care stabilesc ca se opereaza toate tumorile simptomatice si cele a caror diametru este de peste 5 cm. Cu toate acestea si tumorile asimptomatice beneficiaza de tratament chirugical datorita pericolului degenerarii.

In formele polipoide, de dimensiuni reduse, rezectia endoscopica este cea mai utila. Unii autori  considera ca formatiunile mici nu impun tratament chirurgical, dar este obligatorie urmarirea lor radiologica si endoscopica pentu aprecierea ritmului de crestere. In cazul in care dimensiunile s-au modificat, interventia se impune. Indicatia chirurgicala depinde de marimea si localizarea tumorii, de aspectul mucoasei, de interesarea sau/si altor organe.

Tumorile situate in 1/3 medie a esofagului vor fi operate prin toracotomie in spatiul VI intercostal drept. Enucleerea se poate efectua fara a se deschide mucoasa, iar refacerea peretelui esofagian se va face fara stenoza. Daca pierderea de substanta dupa enucleere este mare defectul va fi acoperit cu lambouri din: pleura, pericard, diafragm sau muschi intercostali.

In cazul tumorilor mari se va efectua pe aceleasi cai, rezectia esofagiana cu refacerea continuitatii prin ascensionarea stomacului sau interpozitiei a unui segment de intestin/ colon. In localizarile pe esofagul inferior, rezectia cu eso-gastro-anastomoza este metoda acceptata unanim. In acest caz abordul se va face prin toracotomie stanga. Tratamentul toracoscopic este posibil, dar pacientii trebuie selectionati. Deasemeni, lumpectomia prin aspiratie endoscopica, rezectia endoscopica cu ajutorul laserului ca si enuclerea asistata toracoscopic cu balonas intraluminal sunt metode alternative de tratament.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 28 martie, 2013, 10:44

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *