Prima Pagina » Sanatate A-Z » Chirurgie Plastica » Leziuni ale Oaselor si Articulatiilor Mainii

Leziuni ale Oaselor si Articulatiilor Mainii

Leziuni ale Oaselor si Articulatiilor MainiiFracturile deschise sunt tratate similar cu cele inchise, cu atentie deosebita acordata toalatei locale a focarului de fractura si mobilizarii. Dupa debridarea tesutului contaminat sau neviabil, focarul de fractura se spala cu o solutie antibiotica, antiseptica sau salina. Fracturile stabile se trateaza dupa repararea tesuturilor moi si sutura tegumentului. Acoperirea portiunilor de os expuse are prioritate, cu exceptia cazurilor de plaga contaminata excesiv. Fracturile instabile se stabilizeaza inaintea inchiderii plagii prin una din metodele descrise mai jos.

Majoritatea fracturilor simple ale oaselor mici ale mainii se rezolva prin plasarea de fire intraosoase Kirschner sau prin sutura intraosoasa sau prin combinarea lor. Fracturile lineare sunt stabilizate prin fir intraosos plasat prin mici gauri dispue de o parte si alta a focarului de fractura. O stabilitate buna se poate obtine prin plasarea a doua suturi in  2 planuri la 90° unul de altul. Fracturile relativ instabile si cele oblice se rezolva bine cu mici fire in “k” plasate prin plaga sau percutanat prin focarul de fractura. Fixarea se mentine pe o perioada de 6-8 saptamani la majoritatea fracturilor, cu urmarirea radiologica a evolutiei la intervale mici. Absenta mobilitatii in focarul de fractura indica o atitudine clinica adecvata, deoarece consolidarea radiologica se poate intinde pe o perioada de mai multe luni.

In caz de lipsa de substanta osoasa sau cominutie marcata poate fi folosi un fixator extern. Folosirea acestui tip de imobilizare urmeaza principiile de baza ale fixarii externe; totdeauna, aplicarea ei corecta necesita personal calificat si antrenat.

Fixarea interna a focarelor de fractura cu placa si suruburi se foloseste tot mai mult in ultimii ani. Totusi, utilizarea acestei metode este limitata de nevoia unui spatiu mai lat si de compresiunea exercitata pe periost, cu deperiostare.

Leziunile deschise la nivelul articulatiilor si ligamentelor mainii sunt rezolvate prin tehnici standard de fixare osoasa si reparare a tesuturilor moi. Portiunile de cartilaj articular detasate trebuiesc debridate daca nu sunt atasate la fragmente osoase mai mari. Dupa fixarea fragmentelor osului fracturat se repara structurile ligamentare de fixare ale articulatiei. Dupa interventie articulatia este imobilizata pe o perioada de pana la 6 saptamani, in functie de severitatea leziunii. In cazul unor leziuni severe ale suprafetei articulare sau ale structurilor ligamentare poate fi necesara o reconstructie secundara sau artrodeza, pentru evitarea durerilor la miscare.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 14 decembrie, 2012, 17:47

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *