Prima Pagina » Sanatate A-Z » Chirurgie Plastica » Leziuni ale Tendoanelor Mainii

Leziuni ale Tendoanelor Mainii

Cele doua cele mai comune leziuni inchise ale tendoanelor includ avulsia capatului tendonului flexor sau extensor din insertia lui osoasa de pe falanga distala. Avulsia tendonului extensor se produce cand traumatismul are loc pe degetul in extensie. Deformarea rezultata se numeste “deget in ciocan”, datorita lipsei extensiei falangei distale.

Avulsia tendonului extensor poate fi asociata sau nu cu avulsia unei mici portiuni din falanga distala (zona de insertie) . Leziunile acute fara implicare articulara sau cu implicare minima (mai putin de 30%din suprafata articulara) se trateaza prin hiperextensie, cu atela dorsala / volara. Pacientul va fi instruit sa evite flexia ptr. o perioada de 4 -6 saptamani, iar imobilizarea va fi mentinuta 6 – 8 saptamani in total. AIFP va fi mobilizata in cursul acestei perioade. Fragmentele osoase mari sau tratamentul ortopedic ineficient implica reducerea sangeranda cu brosa sau fixarea cu fire a tendonului si fragmentului.

Avulsia tendonului flexor profund (TFP) de pe falanga distala apare in hiperextensia fortata a degetului sau cand actioneaza o forta puternica de extensie pe degetul flectat in AIFD. Pacientul se prezinta cu durere volara si inflamatie, fara flexie activa in AIFD. Uneori in teaca tendonului, proximal, poate fi prezent un fragment de os. Tratamentul este reprezentat de reinsertia chirurgicala a tendonului sau fragmentului osos in falanga distala si tratament de rutina pentru leziunile TF. Ambele leziuni sunt specifice sportivilor si cunoasterea fenomenului ajuta la diagnostic si tratament adecvat.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 14 decembrie, 2012, 17:02

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *