Prima Pagina » Sanatate A-Z » Dermatologie » Lichenul Plan

Lichenul Plan

Lichenul Plan

Lichenul plan este o boala papuloasa si pruriginoasa de regula spontan rezolutiva in decurs de 6 luni – 2 ani care afecteaza adulti de varsta medie, in mod egal ambele sexe si cu patogenie inca incerta.

Cauze

Patogenetic au fost implicati factori virali, neurologici si reactii autoimune, dar cea mai sigura corelatie ramane inca cea cu stresul zilnic excesiv ca factor declansant.

Simptome

Eruptia tegumentara consta in papule de aspect tipic: mari, poligonale, aplatizate de unde si numele de lichen plan, unele din ele cu o depresiune punctiforma in centru, cu su­prafata lucioasa privita din lateral, de culoare rosie vie la debut pentru ca in timp sa devina tot mai inchisa iar dupa remisiunea completa a papulelor raman mici pete hiperpigmentate.  Fie­care papula este acoperita de o scuama alba, lamelara, unistratificata si aderenta. De regula aceste papule se vad fiecare in mod individual dar uneori conflueaza in mici placi psoriazi­forme pierzandu-si individualitatea. Localizarea topografica tipica a papulelor si placilor este pe fata anterioara a antebratelor, articulatia radio-carpiana, zona lombo-sacrata si gambe.  Subiectiv, eruptia licheniana este intotdeauna insotita de prurit intens si permanent mergand pana la insuportabil, care induce adesea insomnie si consecutiv o reactie neurastenica.

In lichenul plan se descriu semnul lui Koebner (aparitia de noi papule licheniene pe locul unui traumatism cutanat) si specific semnul lui Wickham care consta din observarea unor striatii albe reticulare dupa badijonarea cu ulei de parafina a placilor psoriaziforme. Ultimul semn se datoreaza ingrosarii caracteristice a stratului granulos al epidermului.

In jumatate din cazuri eruptia cutanata se insoteste de o afectare a mucoasei bucale numita leucoplazie licheniana sau benigna. Aceasta se datoreaza formarii aberante de strat granulos la nivelul mucoasei si se observa ca o retea de dungi albe intretaiate, localizata pe mucoasa jugala (predominant pe linia de ocluzie dentara) si pe limba. Leucoplazia este com­plet asimptomatica. Rar pot sa apara si eroziuni dureroase bucale. Aceleasi modificari pot sa apara si in sfera genitala, dar mult mai rar.

Diagnostic

Diagnosticul diferential implica scabia, prurigourile de orice tip, psoriazisul vulgar (mai ales forma gutata) si sifilidele secundare.

Tratament

Tratamentul general este necesar, de electie prin corticoterapie in doze medii de 20 –  40 mg/zi timp de 6 – 8 saptamani la care se asociaza antihistaminice ca tratament simptoma­tic, sedative seara si uneori anxiolitice. In cazul contraindicatiilor pentru tratament cortizonic general se utilizeaza Griseofulvina sau Hidrazida, ambele avand si un moderat efect corti­zon – like. Local se aplica dermatocorticoizi pana la remisiunea completa a eruptiei cutanate iar leucoplazia raspunde terapeutic la infiltratii sublezionale cu cortizonice retard.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 26 septembrie, 2013, 14:14

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *