Prima Pagina » Corpul Uman » Limba

Limba

Limba are o forma asemanatoare unui triunghi – cu o baza larga ingustandu-se treptat catre varf. Este atasata la baza, sau radacina, de maxilarul inferior, sau mandibula, si de osul hioid. Pe partile laterale, radacina limbii este unita cu peretii faringelui, cavitate ce formeaza partea posterioara a gurii.

Portiunea mijlocie a limbii are o suprafata convexa superior, in timp ce fata inferioara este legata de planseul bucal printr-o banda subtire de tesut, numita frenul limbii. Varful limbii are miscari libere, dar cand o persoana nu mananca sau nu vorbeste, el se afla in mod normal in repaus inapoia dintilor.

Miscarile limbii sunt determinate de muschii ce intra in alcatuirea sa si de care este conectata si de modul in acre este pozitionata limba in gura.

Limba contine fibre musculare dispuse atat in plan longitudinal, cat si transversal, care sunt capabile sa produca miscarea, dar contractia unui numar de muschi situati pe partile laterale ale mandibulei pot conferi miscarilor limbii o mobilitate remarcabila. Muschiul stiloglos, de la nivelul gatului, de exemplu, mobilizeaza limba in sus si inapoi, in timp ce hioglosul, de asenmenea de la nivelul gatului, aduce limba in pozitia normala de repaus.

In timpul hranirii, una din functiile principale ale limbii este de a prezenta hrana dintilor pentru masticatie si in formarea bolului alimentar, pregatindu-l pentru inghitire. Aceste actiuni sunt  realizate  printr-o gama de miscari  ondulatorii:in sus si in jos. Cand aceasta actiune a fost indeplinita (sau cind o persoana mananca in graba), limba impinge bolul catre faringe, de unde el patrunde in esofag, care il transporta in stomac.

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 18 decembrie, 2018, 14:21

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *