Prima Pagina » Sanatate A-Z » Hematologie » Limfoamele Maligne

Limfoamele Maligne

Limfoamele Maligne

Definitie

Boli neoplazice ale tesutului limfatic, caracterizate prin proliferarea unor celule nediferentiate, avand ca manifestari clinice principale adenopatia si splenomegalia. Conceptul de limfom malign cuprinde boli care in trecut aveau individualitate clinica: limfosarcomul, reticulosarcomul, tumoarea Burkitt, boala Brill-Symmers.

Boala Hodgkin ocupa un loc aparte, desi este tot un limfom malign. Exista forme de trecere intre limfoamele maligne limfocitare si leucocemia limfoblastica acuta si leucemia limfocitara cronica. Exista inrudiri intre limfoamele maligne si mielonul multiplu si macroglobulinemia Waldenstrom.

Forme clinice

a) Limfomul gigantofolicular (boala Brill-Symmers) se caracterizeaza prin adenopatii cervicale, inghinale sau axilare, nedureroase, mobile si consistente si uneori, splenomegalie. Debutul este insidios si evolutia cronica (5-l0 ani). Evolueaza in timp catre limfo- sau reticulosarcom, boala Hodgkin sau limfoleucoza.

b) Limfosarcomul apare prin proliferarea neoplazica a tesutului limfadenoid din ganglionii limfatici si formatiunile limfatice din mucoasa digestiva (gura, faringe, intestin). Se intalnesc forme localizate si generalizate (mai rare). Adenopatia este mai putin dura si imobila decat in reticulosarcom. Poate ulcera tegumentele si provoca tulburari prin com-presarea organelor vecine. Starea generala este alterata (febra, astenie, casexie). Evolutia este rapid letala (de la cateva spatamani pana la 1 – 2 ani).

c)  Reticulosarcomul este o afectiune neoplazica, provocata de proliferarea celulelor histiocitare din ganglionii limfatici, maduva, splina, tubul digestiv etc. Galnglionii sunt duri si imobili iar splenomegalia prezenta ca si in celelalte forme. Exista forme localizate si forme generalizate rare. Initial intereseaza un teritoriu limitat, dar ulterior se extinde. Prognosticul este letal, iar evolutia rapida.

Tratament

Tratamentul este individualizat in functie de stadiile clinice, similare celor ale bolii Hodgkin: I (localizat), II (regional), III (generalizat limfatic), IV (generalizat limfatic si visceral). Boala este potential reversibila in stadiile I si II si ireversibila in stadiile II si IV. In stadiul I si partial in II se pot incerca exereze; in stadiile I, II si partial III – radioterapie in doze de 4 500 – 5 000 R (sau izotopi radioactivi), urmata de cura de intretinere cu chimioterapie; in stadiile III si IV, chimioterapia este singurul tratament.

De obicei medicamentele se asociaza dupa formule: fie nitrogen-mustar + Vinkristina + Natulan + Prednison: fie Ciclofosfamida + Vinkristina + Prednison.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 1 februarie, 2013, 13:06

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *