Prima Pagina » Sanatate A-Z » Gastroenterologie » Localizarea Cancerelor Colorectale

Localizarea Cancerelor Colorectale

Localizarea cancerelor de colon si rect poate pune probleme, datorita deformarilor anatomiei colonului prin prezenta tumorii si deasemena una dintre marile probleme pe care le ridica, este determinarea marginilor de tesut sanatos, pana in care trebuie efectuata rezectia, daca se doreste o indepartare cat mai eficienta a masei tumorale. De-a lungul timpului s-a observat o predominanta a formatiunilor tumorale canceroase la nivelul colonului drept,astfel:

  • 10-15% din cancerele colo-rectale sunt localizate la nivelul rectului,
  • 40% sunt localizate la nivelul colonului sigmoid
  • 25-35% sunt localizate la nivelul ceceului sau al colonului ascendent
  • Restul sunt distribuite in mod aproximativ egal intre celelalte segmente ale colonului.

Datorita tumorilor cu extindere la nivelul a doua segmente colonice, American Joint Comitee on Cancer a fost nevoit sa defineasca termenul de leziune suprapusa („overlapping lesion”) ce descrie o tumora cu invazie egala a doua segmente colonice vecine.

Localizarea este legata si de gravitatea extinderii tumorii in momentul diagnosticului, daar deasemenea are si un efect independent asupra prognosticului. Astfel tumorile localizate pe partea dreapta a colonului tind sa fie mai avansate, din punct de vedere histopatologic, la momentul diagnosticului. Tumorile rectale, desi trimit bolnavul relativ repede la doctor, au un prognostic mai sumbru.

Localizarea cancerului de colon si rect determina tipul operatiei ce poate fi efectuata pentru rezectia tumorii, deasemenea este importanta si pentru determinarea culoarelor de metastazare limfatica, diferite in functie de lanturile ganglionare ce dreneaza anumite zone colonice.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 2 noiembrie, 2011, 11:25

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *