Prima Pagina » Medicamente » Medicamente L » Lodine

Lodine

Prospect

Actiune terapeutica:

Antiinflamator nesteroidian. Etodolac este un AINS din clasa acidului piranocarboxilic. Timpul pana la atingerea concentratiei maxima: 1-2 h. Debutul efectului analgezic: 30 min; durata 4-12 h. T : 7,3 h. Se leaga de proteine in proportie mai mare de 99%. Este metabolizat la nivel hepatic, iar metabolitii sunt excretati la nivel renal.

Indicatii:

Tratamentul acut si cronic al osteoartritei si a artritei reumatoide. Durerea usoara / moderata.

Contraindicatii:

Pacientilor la care aspirina sau alte AINS au determinat astm, rinita, urticarie, sau alte reacii alergice. Utilizarea in timpul lactatiei, in timpul travaliului si la copii.

Precautii:

Utilizati cu precautie la cei cu insuficienta renala sau hepatica, insuficienta cardiaca, in tratament cu diuretice si la varstnici. Siguranta si eficacitatea nu au fost determinate la copii. Protejati capsulele de umiditate.

Observatii pentru pacient – familie: Luati medicamentul in timpul mesei pentru a diminua acuzele gastrointestinale. Poate determina ameteli si somnolenta, de aceea evitati activitatile ce solicita atentie sporita pana la epuizarea efectului. Anuntati orice leziune sau sangerare, rash, tegumente galbene sau lipsa raspunsului. Intrerupeti medicatia si anuntati in caz de crestere ponderala, lipsa de control a TA, tumefiere a extremitatilor, prezenta sangelui in scaune sau urina. Evitati consumul de alcool, aspirina si alte AINS. Evaluarea si controlul terapiei: Observati efectele utilizarii anterioare a AINS sau a acidului acetilsalicilic. In terapia de lunga durata, monitorizati periodic HLG, examenele biochimice, testele functionale hepatice si renale. Stabiliti daca exista istoric de boala cardiaca sau insuficienta cardiaca. Stabiliti varsta si greutatea pacientului si daca urmeaza tratament cu diuretice in momentul respectiv. Testele de laborator: posibil reactie fals pozitiva pentru bilirubina urinara si pentru cetone urinare. Cresc enzimele hepatice, creatinina serica. Creste timpul de sangerare.

Supradozare:

Simptome: greturi si varsaturi, somnolenta, letargie, durere epigastrica, anafilaxie. Rar, hipertensiune, insuficienta renala acuta, depresie respiratorie.
Tratament: tratamentul este simptomatic si suportiv, deoarece nu exista antidot specific. Se poate practica emeza urmata de administrarea de carbune activ sau catartic osmotic in primele 4 ore.

Interactiuni medicamentoase:

Ciclosporina. Creste nivelul seric al ciclosporinei datorita scaderii excretiei renale; Creste riscul de nefrotoxiciate indusa de ciclosporina Digoxin. Creste nivelul seric al digoxinului datorita scaderii excretiei renale Litiu. Creste nivelul seric al litiului datorita scaderii excretiei renale Metrotexat. Creste nivelul seric al metrotexatului datorita scaderii excretiei renale

Reactii adverse:

Gastrointestinale diaree, gastrita, sete, stomatita ulcerativa, anorexie. SNC: nervozitate, depresie. Cardiovasculare: sincopa. Respirator: astm. Dermatologic: angioedem, rash veziculobulos, vasculita cutanata cu purpura, hiperpigmentare. Diverse: icter, hepatita.

Mod de administrare:

Capsule, Tablete, Tablete Cu Eliberare Extensiva: Osteoartrita, artrita reumatoida: Adulti, initial: 300 mg de 2 ori/zi sau de 3 ori/zi sau 400 mg sau 500 mg de 2 ori/zi atunci cand se administreaza tablete / capsule. In utilizarea de lunga durata, dozele pot fi ajustate in functie de raspunsul clinic. Tablete cu eliberare extensiva: 400-1000 mg/zi administrate o data pe zi. Dozele mai mari de 1000 mg/zi nu au fost adecvat evaluate.
Durere acuta: Adulti: 200-400 mg la fiecare 6-8 h, fara a depasi 1200 mg/zi. Utilizati capsule sau tablete. Nu depasiti doza de 20 mg/kg la pacientii care au greutatea mai mica de 60 kg.

Pret:

Lodine 500 mg este disponibil in farmacii la un pret mediu de 32 lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 17 mai, 2019, 22:07

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *