Prima Pagina » Medicamente » Medicamente L » Lovir

Lovir

Prospect

Preparatul Lovir este utilizat in tratamentul si profilaxia infectiilor cu herpes simplex tip I si II; tratamentul si profilaxia infectiei cu herpes zoster; tratamentul encefalitei herpetice; tratamentul varicelei adultului sau a copilului imunodeprimat. Indicatii de perspectiva: tratamentul aftelor bucale si/sau genitale; prevenirea aparitiei bolii Kaposi la bolnavi cu Sida si eventual ca mijloc terapeutic al ei; scurtarea evolutiei hepatitei cu virus B.

Compozitie:

100 g crema Lovir contine aciclovir 5 g si excipienti: p-hidroxibenzoat de metil, p-hidroxibenzoat de n-propil, propilenglicol, laurilsulfat de sodiu, alcool cetostearilic, parafina lichida, vaselina alba, apa purificata. Grupa farmacoterapeutica: chimioterapice preparate pentru aplicatii locale, antivirale

Indicatii terapeutice:

Tratamentul infectiilor cutanate cu virus herpes simplex, incluzand herpesul genital si labial, initial si recurent si nu numai.

Contraindicatii:

Lovir crema este contraindicat la pacientii cu hipersensibilitate la aciclovir sau la oricare dintre excipientii produsului.

Precautii:

Datorita mecanismului de actiune, tratamentul cu aciclovir nu realizeaza eradicarea virusurilor latente; pacientul ramane expus aceluiasi risc de recidive.

Nu se recomanda aplicarea unguentului pe mucoasa bucala, vaginala sau conjunctivala. Trebuie acordata o atentie deosebita pentru a se evita contactul accidental cu ochii.

Interactiuni:

Deoarece absorbtia sistemica a aciclovirului administrat cutanat este nesemnificativa, nu se asteapta aparitia interactiunilor descrise pentru aciclovirul administrat sistemic.

Atentionari speciale:

In cazul herpesului labial, majoritatea studiilor realizate au aratat ca administrarea aciclovirului accelereaza vindecarea leziunilor; alti parametri (oprirea evolutiei catre ulcerare, durata fazei dureroase) nu au fost influentati semnificativ statistic in toate studiile. Trebuie acordata o atentie deosebita pentru a se evita contactul accidental cu ochii. La pacientii imunodeprimati sever (de ex: pacientii cu SIDA, transplant de maduva osoasa) trebuie luata in considerare si administrarea orala de aciclovir.

Sarcina si alaptarea:

Experienta la om este limitata, de aceea tratamentul cu Lovir crema trebuie efectuat numai daca beneficiul pentru mama depaseste riscul potential pentru fat. Aciclovirul trebuie administrat cu prudenta in perioada de alaptare.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje:

Nu exista date care sa sugereze ca aciclovirul influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Doze si mod de administrare:

Administrarea sistemica: infectii cu herpes simplex: adulti: oral, 200 mg de 2-5 ori/zi. Profilaxia infectiilor cu herpes simplex la adulti: oral, 200 mg aciclovir de 4 ori/zi. Infectii cu herpes zoster: oral, 800 mg aciclovir de 5 ori pe zi, 7 zile. La pacientii cu imunodeficienta severa sau cu deficit de absorbtie intestinala doza poate fi dublata sau se poate recurge la tratament intravenos.

Administrarea trebuie sa inceapa cat mai curand dupa debutul infectiei. Copii: tratamentul si profilaxia infectiilor cu herpes simplex la pacienti imunodeprimati, copiii in varsta de peste 2 ani: doze identice cu cele pentru adulti, copiii sub varsta de 2 ani: jumatate din dozele de adulti. La varstnici si la cei cu afectare renala severa se recomanda reducerea dozelor.

Lovir crema se aplica pe leziunile cutanate de 5 ori pe zi, cu exceptia noptii. Tratamentul se incepe cat mai curand posibil dupa debutul infectiei, iar pentru episoadele recurente tratamentul trebuie sa inceapa, de preferat, in timpul perioadei prodromale sau la aparitia primelor leziuni. Tratamentul trebuie continuat timp de 5 zile. Daca dupa 5 zile nu apare ameliorare, durata tratamentulului poate fi crescuta pana la maximum 10 zile.

Reactii adverse:

Exceptional se poate ajunge la insuficienta renala acuta. Perfuzia extravasculara produce reactii inflamatorii locale grave. S-au raportat greata si varsaturi. Ocazional reactii neurologice, in special agitatie, stari de confuzie, convulsii, coma, ameteala, halucinatii, psihoze si somnolenta. Pot sa apara rash si febra. Rar s-au semnalat: cresteri tranzitorii si usoare ale bilirubinei si enzimelor hepatice, ale creatininei si ale ureei sanguine, scaderea elementelor sanguine cu anemie, leucopenie, trombocitopenie, alopecie difuza.

Dupa aplicarea de unguent oftalmic pot aparea senzatii de intepaturi usoare, tranzitorii, la un procent mic din pacienti. S-a mentionat aparitia de keratopatie superficiala punctiforma, iritatii si inflamatii locale, cum ar fi blefarita si conjunctivita.

Dupa aplicarea Lovir unguent pot sa apara senzatii de arsura sau intepatura, eritem sau chiar eruptii cutanate, care dispar imediat dupa intreruperea tratamentului.

Supradozaj:

Daca se ingera accidental intreg continutul unui tub nu apar efecte toxice. Aciclovirul este dializabil.

Pret:

  • Lovir comprimate 200 mg cutie cu 2 blistere Al/PVC de 10 comprimate are un pret aproximativ de 22 lei;
  • Lovir crema 5 % cutie cu 1 tub de 10 g costa 18 lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 28 ianuarie, 2012, 8:57

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *