Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Alternativa » Fitoterapie » Lucerna (Medicago sativa – Fam. Fabaceae)

Lucerna (Medicago sativa – Fam. Fabaceae)

Lucerna Medicago sativaNumita si alfalfa. Atingand o inaltime de aproximativ 60 cm, lucerna este o planta perena care creste in stare salbatica la marginea campurilor. Are flori violet-azurii vara, iar pastaile cu seminte sunt rasucite, tn afara uzului ei medicinal, este cultivata ca nutret, iar mugurii tineri sunt deosebit de apreciati in salate.

Parti utile – frunzele

Frunzele se recolteaza de pana la 5 ori in sezonul de crestere, cand planta incepe sa infloreasca. Sunt folosite la prepara­rea fineturilor si a extrac­telor lichide sau solide.

Compusi activi

Lucerna este o sursa exce­lenta de nutrienti alimen­tari, printre care proteine, calciu si vitamine. Contine saponine, care dizolva grasimile, cumarine, fenoli, tanini si acizi grasi nesatu­rati. Lucerna este bogata in fitoestrogeni care mimeaza actiunea hormonilor feminini estrogeni.

Utilizari medicinale

Datorita efectelor estroge-nice, lucerna regleaza ciclul menstrual si stimuleaza lactatia la femeile care alapteaza. Experimente facute de nutritionisti in 1982 au aratat ca lucerna administrata maimutelor cu regim bogat in lipide le protejeaza de ateroscleroza. S-a dovedit de aseme­nea eficacitatea ei in scaderea colesterolului sangvin.

In 1990, cercetatori din Irlanda de Nord au demon­strat ca lucerna afecteaza metabolismul glucozei si, precum coriandrul, eucalip­tul si ienuparul, reduce setea excesiva si scade glicemia.

Efectele fortifiante ale lucernei sunt binecunoscute si, datorita faptului ca stimuleaza apetitul, planta se administreaza adesea pentru cresterea in greutate si ca tonic in convalescenta. Lucerna ajuta la ameliorarea epui­zarii si a agitatiei psihice. in India, lucerna este folosita in cataplasme, pentru tratarea furunculelor; in Columbia, in tratamentul tusei. Poate avea efect terapeutic asupra ulcerelor gastrice si a mai fost utilizata in tratarea litiazei renale.

Cultivare

Se planteaza in locuri inso­rite, pe sol bine drenat. Flo­rile sunt albastre, bogate in nectar si atrag albinele.

Preparare si dozaj

In tratamentul epuizarii, al agitatiei psihice, al convalescentei, al subdezvoltarii ponderale la copii; tinctura (1:4 in alcool 25%): Puneti 20 de picaturi intr-un pahar cu apa. Beti preparatul de trei ori pe zi, dupa mese.

Precautii

Pana acum, lucernei nu i s-au gasit efecte toxice. A nu se folosi in tratarea lupusului (o boala inflamatorie cronica ce provoaca o eruptie rosie la nivelul fetei). Nu este recomandata persoanelor cu alte boli autoimune sau reumatice. A nu se consuma in cantitati mari in sarcina si alaptare (nu mai mult decat ati consuma la o masa obisnuita). Lucerna poate provoca sensibilitate fata de soare, de aceea este bine sa evitati plaja daca o folositi. Nu depasiti dozele recomandate.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 12 decembrie, 2012, 16:28

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *