Prima Pagina » Medicamente » Macrolide

Macrolide

Acestea sunt antibiotice bacteriostatice si uneori bactericide, cu spectru de activitate asemanator celui al Penicilinei G, active in special asupra stafilococilor, cocilor si bacililor gram-pozitivi, neisseriilor si hemofililor si inactive fata de bacilii gram-negativi si bacilul Koch (cu exceptia rifamicinelor). Activitatea maxima este la un pH alcalin. Se administreaza de obicei pe cale orala. Rezistenta apare in trepte – intermediar intre Penicilina si Streptomicina – , ceea ce contraindica tratamentele care se prelungesc peste 10-l2 zile, daca nu se recurge la asocieri de antibiotice.

Prezinta pericolul determinarii unei rezistente incrucisate, dar sunt mai putin toxice si alergizante decat celelalte antibiotice. Uneori, au actiune sinergica cu Penicilina si tetraciclinele, alteori antagonista.

Eritromicina se prezinta sub forma de drajeuri enterosolubile (0,100 g sau -0,200 g/drajeu), care se administreaza oral, in doze de 2 – 4 g/zi, in 4 – 6 prize. Alte preparate sunt: Eritromicina propionil – sub forma de comprimate de 0,200 g, administrata oral, in doze de 1 – 2 g/zi, in 4 prize – si Eritromicina lactobionat – prezentata in flacoane de 0,300 g, pentru o zi, fiind necesar continutul a 2 – 3 flacoane, administrat in perfuzie i.v. lent. Eritromicina se absoarbe rapid dupa administrarea orala si se concentreaza in ficat si rinichi mai mult decat in sange. Spectrul de activitate este asemnator celui al Penicilinei G, fiind insa activa si asupra unor stafilococi rezistenti la Penicilina, Hemofili si mycoplasme. Este bine tolerata, dar uneori apar tulburari digestive (greturi, varsaturi sau diaree). Se administreaza in infectii cu stafilococi rezistenti la Penicilina (septicemii, osteomielite, enterocolite, infectii cutanate), in difterie, infectii biliare, dar si in infectii cu germeni sensibili la Penicilina, la bolnavii alergici la aceasta. Este contraindicata la bolnavii sensibilizati si la cei cu insuficienta hepatica.

Triacetiloleandomicina se prezinta sub forma de capsule de 0,250 g. Actioneaza asupra cocilor gram-pozitivi si gram-negativi si asupra bacililor gram-pozitivi (coli, difterie, salmonele, klebsiele, carbunos). Reactii adverse apar rar (icter colostatic, tulburari gastrointestinale, eruptii elergice). Se administreaza in infectii respiratorii, biliare, sta-filococice, pe cale orala, in doze de 1 – 2 g/zi, in 4 prize.

Spiramicina (Rovamicyna) este asemanatoare cu precedenta, dar mai putin activa; la fel Carbomicina.

Mai exista o subgrupa cu nucleu chimic complex, dar cu actiune asemanatoare: sinergistinele, lincomicinele si rifamicinele (Rifamicina, cu administrarea exclusiv parenterala, si Rifampicina cu administrare exclusiv orala). Acestea din urma sunt tuberculostatice puternice, bacteriostatice si bactericide, dar cu actiune si asupra altor germeni, in special asupra stafilococului. Rezistenta apare repede. Asocierea Rifampicinei cu Penicilina sau cu Cefalosporina, sau cu acid nalidixic este antagonista. Asocierea cu tetraciclinele, polimixinele sau cu nitrofuranii poate fi sinergica.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 4 ianuarie, 2013, 11:54

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *