Prima Pagina » Corpul Uman » Maduva spinarii

Maduva spinarii

Structura:

Maduva spinarii este o coloana de tesut nervos aproximativ cilindrica, in lungime de circa 40 cm, care este situata in interiorul canalului vertebral de la creier pana la vertebrele inferioare. Ea este compusa din aglomerari de neuroni si fascicule de fibre nervoase. Materia cenusie – denumire a aglomerarilor neuronale – are forma de H pe sectiune transversala, cu uhn corn posterior si unul anterior in fiecare jumatate (protuberante). Cel anterior este compus din neuroni motori, in timp ce cornul posterior contine corpii celulari ai neuronilor de asociatie si senzitivi.

Materia cenusie este inconjurata de materia alba. Aceasta este imprastiata in trei cordoane si contine fasciculele ascendente si descendente care conecteaza creierul la maduva spinarii in ambele directii. Fasciculele descendente propaga impulsurile motorii de la creier la sistemul nervos periferic; fasciculele ascendente duc impulsurile senzitive catre creier.

Functii:

Maduva spinarii are doua functii principale. In primul rand, ea functioneaza ca un sistem de conducere in ambele sensuri intre creier si sistemul nervos periferic. Aceasta functie este indeplinita prin intermediul  neuronilor senzitivi si motori; fibrele acestora din urma formeaza fascicule lungi, ce pleaca din diferite parti ale creierului. Ea coboara pe distante variate prin maduva spinarii si la capatul lor la mare distanta de creier, vin in contact cu dendritele sau cu corpii celulari ai neuronilor senzitivi sau motori apartinand sistemului nervos periferic.

A doua functie a maduvei spinarii este de a controla activitatile reflexe simple. Aceasta se obtine prin neuroni, ale caror prelungiri se extind pe distante mici in sus si in jos prin maduva spinarii si prin interneuroni care transmit mesajele direct intre neuronii senzitivi si cei motori. Mesajele urca prin maduva spinarii si sunt conectate prin interneuroni cu nervii motori care controleaza miscarile gatului.

In drepul regiunilor cervicala si lombara, maduva prezinta doua regiuni mai voluminoase, intumescenta cervicala si, respective, lombara, ce corespund membrelor (prima, plexului brachial, secunda, plexului lombar si sacral). Intumescenta cervicala se afla in dreptul vertebrelor C4-T2, iar cea lombara in dreptul vertebrelor T9-L2.

La suprafata maduvei se observa o serie de santuri: anterior sip e linia mediana, un sant mai adanc, numit fisura mediana; posterior, pe linia mediana, se observa santul medial dorsal, mai putin adanc decat fisura mediana si continuat in maduva de septul median posterior, format din celule gliale; lateral de fisura mediana se observa santurile ventrolaterale, prin care ies radacinile anterioare ale nervilor spinali; lateral de santul median dorsal se afla santurile dorsolaterale, prin care intra radacinile posterioare ale nervilor spinali. In maduva toracala superioara si cervicala,intre santurile medio-dorsal si dorso-lateral apar santurile intermediare, de la care pleaca profund, in cordoanele posterioare, septul intermediar, care separa fasciculul gracilis de fasciculul cuneat.

Articole Similare:

Ultima actualizare: luni, 16 ianuarie, 2012, 23:05

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *