Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Alternativa » Fitoterapie » Maghiran (Origanum majorana – Fam. Lamiaceae)

Maghiran (Origanum majorana – Fam. Lamiaceae)

Maghiran Origanum majoranaPlanta perena, maghiranul atinge inaltimea de 60 cm. Frunzele mici, catifelate, ovale se ingramadesc pe trunchi, laolalta cu conuri stranse de flori albe sau roz care se deschid intreaga vara. Pe langa utilizarea lui medicinala, maghiranul are si una culinara, datorata aromei sale dulci. Este cultivat pe scara larga in Ungaria, Spania si Africa de Nord, el crescand si in stare salbatica in Portugalia, tara de origine.

Parti utile – tulpinile, frunzele si florile

Partile aeriene ale maghiranului se recolteaza din iulie pana in septembrie, cand planta infloreste. Tulpinile si frunzele se ususca, apoi se folosesc la prepararea de infuzii, pulberi si tincturi. Din florile proaspete se extrage un ulei esential galben-verzui. Are un miros penetrant, de camfor.

Compusi activi

Maghiranul contine principii amare, tanini, flavonoide, mangan si zinc. Uleiul lui esential este bogat in cavacrol si thymol. in compozitia sa intra de asemenea sabinena, linaloolul si terpenele.

Utilizari medicinale

Poate actiona ca sedativ, de aceea este eficient in cazurile in care indigestia se datoreaza unor probleme nervoase, fiind in acelasi timp un bun remediu pentru insomnie si palpitatii. Un grup de cercetatori coreeni au aratat de curand ca acidul ursolic al plantei (o terpena) este responsabil pentru efectul sau calmant.

Maghiranul stimuleaza lactatia si transpiratia. Cea de-a doua actiune, in combinatie cu proprietatile diuretice ale plantei, ajuta la eliminarea toxinelor din organism. Maghiranul este recunoscut ca planta utila in tratamentul problemelor digestive precum spasmele intestinale, greata, aerofagia, lipsa apetitului, flatulenta si diareea.

Utilizat sub forma de aplicatii externe, uleiul esential calmeaza durerile articulare si musculare, putand fi util in usurarea durerilor de dinti si a ulcerelor bucale.

Cultivare

Maghiranul se cultiva din seminte. Se planteaza in locuri calde, insorite, primavara. Ii merge bine in sol bine drenat, neutru pana la alcalin.

Preparare si dozaj

In tratamentul flatulentei, distensiei abdominale, al starilor de greata si al problemelor nervoase minore; infuzie: Puneti 1-2 lingurite de planta uscata la o cana cu apa clocotita. Acoperiti si lasati sa infuzeze timp de 15 minute. Strecurati. Beti cate 1 cana de 3 ori pe zi; tinctura: Puneti 20 de picaturi la un pahar mare cu apa sau suc de fructe. Beti de 3 ori pe zi.

In tratamentul durerilor musculare si articulare; ulei esential: Diluati 3 picaturi de ulei esential in 10 ml de ulei excipient. Masati pe zona afectata de cate ori este necesar.

 Precautii

Cereti sfatul medicului inainte de a folosi ulei esential de maghiran. Este recomandat sa evitati toate preparatele din ulei esential de maghiran daca sunteti insarcinata sau alaptati.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 12 decembrie, 2012, 16:37

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *