Prima Pagina » Alimentatie si Diete » Masurile de Profilaxie a Maladiilor Iododeficitare

Masurile de Profilaxie a Maladiilor Iododeficitare

Masurile de Profilaxie a Maladiilor Iododeficitare

Profilaxia maladiilor iododeficitare include folosirea in alimentatie a produselor imbogatite cu iod. In acest scop se va asigura punerea in vanzare, pentru consumul uman si folosirea in hrana animalelor, a unor cantitati suficiente de sare iodata, de produse speciale pentru sugari si alte produse imbogatite cu iod (paine, produse marine etc.). Pentru infaptuirea acestor masuri se va interzice importul si comercializarea sarii neiodate.

Unele produse vegetale contin mari cantitati de tiocianati care intra in competitie cu iodul, impiedicand acumularea lui in tiroida. In unele fructe si legume de asemenea exista substante care intra in competitie cu iodul. Cantitatea necesara de iod restabileste capacitatea functionala a glandei. Tot elemente competitive cu iodul sunt calciul, magneziul si fluorul (in concentratii mari in apa). Principalele surse de iod sunt produsele marine si legumele cultivate pe soluri bogate in iod. Profilaxia gusii endemice se efectueaza prin distribuirea, in regiunile endemice, a sarii iodate.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 8 martie, 2013, 15:09 Afisari: 14

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *