Prima Pagina » Sanatate A-Z » Pediatrie » Mecanism fiziopatologic al pneumoniei la copii

Mecanism fiziopatologic al pneumoniei la copii

Pneumonia este rezultatul inflamatiei alveolelor pulmonare ca urmare a unei agresiuni bacteriene, virale sau parazitice. Ca urmare a acestei agresiuni, schimbul de gaze la nivelul membranei alveolocapilare (structura foarte fina unde este realizat schimbul de oxigen si dioxid de carbon) poate fi afectat. In functie de etapa infectiei, si tabloul clinic este mai mult sau mai putin sugestiv pentru o pneumonie.

Exista patru stadii de evolutie ale pneumoniei lobare. In primul stadiu, care apare la aproximativ 24 de ore de la debutul infectiei, plamanul este caracterizat prin congestie vasculara si edem alveolar. Local sunt prezente foarte multe bacterii, iar raspunsul imun este relativ slab reprezentat. In etapa a doua de evolutie (dupa 2-3 zile), datorita congestiei intense, plamanul capata aspect diferit, similar mai degraba ficatului (de unde si denumirea de “stadiul hepatizatiei rosii”).

In aceasta etapa alveolele contin foarte multe celule rosii (eritrocite), neutrofile si celule descuamate. Urmatoarea etapa in evolutie este cea de hepatizatie gri, caracterizata prin existenta locala a unui exudat fibrino-purulent si a numeroaselor celule rosii dezintegrate, distruse. Stadiul final este cel de resorbtie a procesului patologic, si de recuperare a functiilor pulmonare.
In functie de tipul leziunilor, pneumonia poate fi de mai multe tipuri:
Bronhopneumonie: se caracterizeaza prin aparitia unei zone de consolidare ce apare la nivelul unuia sau mai multor lobi;
Pneumonie miliara: descrie leziuni multiple, aflate in intregul parenchim pulmonar. Distributia lor variaza foarte mult in functie de tipul extinderii hematogene in interiorul plamanului;
Pneumonie interstitiala: se caracterizeaza prin aparitia unor zone multiple sau condensate de inflamatie, care se extinde si la nivelul interstitiului.

Articole Similare:

Ultima actualizare: duminică, 25 noiembrie, 2018, 9:18

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *