Prima Pagina » Corpul Uman » Fiziologie Umana » Mecanisme de Detoxifiere

Mecanisme de Detoxifiere

Mecanisme de DetoxifiereIn ficat se petrec numeroase transformari metabolice care fac nevatamatoare atat unele substante proprii, cat si unele straine care patrund in organism. Se exercita in doua moduri ce se pot asocia si completa: reducerea toxicitatii si marirea capacitatii de eliminare a produsului prin urina sau bila.

In esenta mecanismele de detoxifiere maresc polaritatea substantelor transformandu-le din compusi liposolubili, in componente cu un grad mai ridicat de hidrosolubilitate.

Procesele de detoxifiere ce se petrec in ficat au cateva trasaturi caracteristice:

  • nu sunt selective si nu sunt dirijate de o finalitate prestabilita si exclusiva. Ele nu sunt obligatoriu „detoxifilante”, dupa cum raspunsul imun nu este obligatoriu de aparare, ci poate fi direct patogen
  • o buna parte din enzimele active implicate in detoxifierea substantelor straine, au o foarte mica specificitate fata de substrat. Substantele endogene si cele straine (medicamente), ce prezinta asemanari structurale cu aceasta, sunt metabolizate de enzimele denumite normale, biochimice sau parametabolice.

Majoritatea medicamentelor si o parte din substantele straine sunt metabolizate de enzime denumite xenobiotice, mai putin numeroase si nespecifice. Cel mai important sistem din aceasta categorie enzimatica este acela unic si universal al oxidazelor cu functii mixte. Acestea se gasesc normal in stare inactiva si pot fi induse sub actiunea substantei straine (medicamentul) ce urmeaza a fi metabolizat.

Mecanismele de detoxifiere functioneaza si in metabolismul normal, pentru elaborarea de „excrete” normale din organism. O substanta este inactivata prin mai multe mecanisme concurente, cu preponderenta unuia sau altuia.

Detoxifierea se realizeaza prin patru timpi de reactii chimice: oxidare, reducere, hidroliza si condensari sau sinteze.

Transformarile detoxifiante se desfasoara in doua faze: faza I a proceselor de oxidoreducere si hidroliza, finalizate prin hidroxilarea substratului si faza a II- a de sinteza (conjugare).

faza I – activitatea sistemului monooxidazic microzomal. Enzimele care actioneaza in reactiile de oxidoreducere din faza I utilizeaza lantul de transport electronic microzomal si alcatuiesc un sistem monoxidazic cunoscut sub denumirea de oxidaze cu functii mixte microzomale. Se mai numesc si hidroxilaze microzomal, datorita hidroxilarii finale a substratului ca efect al proceselor de oxidoreducere pe care le catalizeaza.

Principalele reactii enzimatice din faza I sunt:

Oxidari, pot cuprinde o gama variata de reactii dintre care foarte multe pot fi incadrate intr-un mecanism comun, hidroxilarea.

  • hidroxilarea alifatica si a cicloalcanilor. Lanturile alifatice sunt oxidate cu producere de alcool primar, secundar si tertiar.
  • hidroxilarea aromatica consta in inlocuirea unui hidrogen de la ciclul aromatic, nesubstituit sau substituit printr-un hidroxizil.

faza II– mecanismul general al conjugarii. Deoarece conjugarile sunt reactii de sinteza endergonice, realizarea lor se face cu folosirea ATP-ului ca sursa de energie. Aceste reactii sunt caracterizate prin formarea unui compus intermediar activ si prin actiunea unei enzime de transfer ce catalizeaza treapta finala intre intermediul activ si produsul de conjugare.

Ca urmare exista doua feluri de reactii de conjugare dupa cum este activ agentul de conjugare sau compusul strain:

  • agent de conjugare  prin energie → agent de conjugare activat + compus strain (medicament) prin transferaza → compus strain conjugat
  • compus strain (medicament) prin energie → compus strain activat transferaza + agent de conjugare → compus strain conjugat

Reactiile din faza II- a sunt filogenetic diferite; pe treptele evolutiv inferioare se foloseste conjugarea cu oze si formarea de ozie, in timp ce omul si vertebratele superioare fac conjugarile cu acid glucuronic.

Reactia de conjugare poate determina detoxifierea substantei straine fara sau cu pierderea activitatii biologice. In unele cazuri prin conjugare se realizeaza o bioactivare a medicamentului.

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 11 decembrie, 2012, 20:21

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *