Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Interna » Medicamente cu Actiune Antiaritmica

Medicamente cu Actiune Antiaritmica

Diferitelor tulburari de ritm le sunt indicate numeroase medicamente cu actiune antiaritmica. In continuare sunt prezentate principalele droguri, reactiile lor adverse si indicatiile.

Chinidina

Chinidina, este cel mai vechi si cunoscut antiaritmic. Se foloseste in mod curent sulfatul de chinidina sub forma de comprimate de 0,20 g oral. Se mai intrebuinteaza si gluconatul si poligalacturonatul de chinidina (Cardioquine). Cu efect prelungit este gluconatul de chinidina care se prezinta in comprimate si se administreaza fie oral la 8 -l2 ore fie i.m. Gluconatul, Lactatul si Clorhidratul de Chinidina pot fi administrate si i.v. Ca reactii adverse se semnaleaza in primul rand manifestari gastrointestinale (greturi, varsaturi si diaree), reactii cardiovasculare (aritmii, tulburari de conducere, hipotensiune arteriala, scaderea fortei de contractie si chiar moarte subita). Tratamentul consta in suprimarea sau diminuarea dozei si dupa caz administrare de perfuzii cu noreprinefrina, izoproterenol sau angiotensina. Se contraindica administrarea Chinidinei in cazuri de intoleranta, blocul A-V complet, tulburari de conducere, blocul de ramura, la batrani, fibraltia ventriculara veche sau cu hipertiroidie si in caz de infectii acute. Chinidina se recomanda in extrasistolia atriala si ventriculara, fibrilatia atriala recenta, Flutter atrial, Tahicardia paroxistica atriala, uneori tahicardii sau fibrilatii ventriculare. Doza este de 0,20 g de 3 – 5 ori/zi si poate merge pana la 0,20 g la 3 ore. Asocierea Chinidinei cu Propanololul este utila. In general Chinidina este administrata pe cale orala fiind contraindicata calea i.v.

Procainamida

Procainamida este un antiaritmic cu proprietati similare Chinidinei. Fiind antagonista sulfamidelor, administrarea concomitenta este contraindicata. Ca reactii adverse rareori se semnaleaza intoleranta, mai frecvent tulburari gastrointestinale, febra, frisoane, artralgii, eruptii cutanate si uneori lupusul eritematos care dispare dupa intreruperea drogului. Este comercializat in subdenumirea de Pronestyl, care se prezinta sub forma de tablete (1 tableta = 250 mg) si injectabile (flacoane de 10 ml, 1 ml = 100 mg). Calea orala este preferabila. Se administreaza 0,5 – 1 g (2 – 4 tablete/24 ore). Indicatiile procaina-midei sunt: tahicardia ventriculara cand se recomanda administrarea i.v., fibrilatia ventriculara (i.v. lent), extrasistolia ventriculara si unele tahicardii supraventriculare.

Lidocaina

Lidocaina (Xilina), actioneaza prompt, are scurta durata de actiune, este eficace in tulburarile de ritm ventriculare, iar reactiile adverse sunt minime. Contraindicatiile sunt reduse (convulsii si blocul total). Este indicata in extrasistole ventriculare si tahicardii ventriculare. Este drogul de electie. In tulburarile de ritm ventriculare, din infarctul de miocard si din intoxicatia cu digitala. Se administreaza 50 – 100 mg i.v., urmata de o perfuzie cu aceeasi cantitate.

Difenilhidantoina

Difenilhidantoina (Dilantin, Di-Hydan), se administreaza fie i.v. (doza initiala 250 mg, si apoi doze de 50 – 100 mg pana la disparitia aritmiei), fie oral (300 – 400 mg/zi). Este indicata in aritmiile digitalice ventriculare sau supraventriculare, aritmiile din infarctul de miocard, aritmiile repetitive si profilactic in unele anestezii. Ca reactii adverse pot sa apara hipotensiunea arteriala si decompensarea cardiaca. Nu se administreaza la bolnavii cu miocardul alterat, cu insuficienta cardiaca sau in caz de intoleranta.

Propanololul

Propanololul (Inderal), este un Betablocant adrenergic, cu rol important in tratamentul aritmiilor, blocand efectele catecolaminelor, (adrenalina, noradrenalina). Uneori se asociaza cu Chinidina. Este indicat in aritmii atriale (extrasistole, tahicardii, cu bloc A-V sau fara, fibrilatie atriala, flutter atrial, tahicardia paroxistica atriala), aritmiile din infarctul miocardic sua digitalice. Doza este dupa caz, oral, sau i.v 20 – 60 si chiar 120 mg. Se prezinta sub forma de comprimate de 0, 010 g si 0,040 g si fiole de 5 ml cu 0,05 g, administrat i.v. Poate provoca reactii adverse: hipotensiune, bronhospasm, greata, varsaturi, diaree si decompensare cardiaca. Alte betablocante folosite in clinica sunt: Trasicor, Visken, Aptine, Lopressor, Timacor, Corgard, Cordanum.

Dimetilpropanololul este un derivat fara efecte betablocante dar cu efecte antiaritmice superioare.

Alte Antiaritmice folosite in practica medicala sunt: Metillicodaina (superioara Lidocainei), Disopyramida (Norpace) in drajeuri de 10 mg, 200 – 300 mg/zi Ajmalina (i.v. sau in perfuzie), Soldactona, antagonist al aldosteronului.

Cordarona

Cordarona (Amiodarona) este utilizata in ultimul timp in diferite tulburari de ritm, ca blocant al calciului si ca vasodilatator coronarian si general. Este util in tahicardii ventriculare sau supraventriculare, in fibrilatia atriala si flutterul atrial.  S-a dovedit eficace si in angina pectorala. In flutterul atrial asocierea cu Digoxina da rezultate superioare. Doza zilnica este de 200 – 600 mg/24 h.

Verapamilul

Verapamilul (Ipoveratril, Isoptin, Cordilox), este de asemenea un antiaritmic, care actioneaza ca blocant al calciului. Ca reactii adverse poate determina bradicardie, hipo-tensiune arteriala si uneori decompensare cardiaca pe un miocard deteriorat. Este indicat in tahicardia supraventriculara (chiar paroxistica), in fibrilatia si flutterul atrial si in extrasistolele atriale si ventriculare. Este eficace in angina pectorala si hipertensiunea arteriala. Dozele i.v. sunt de 1 – 10 mg.

Digitala

Digitala actioneaza ca antiaritmic in anumite tulburari de ritm. Este indicata in aritmia extrasistolica care apare la bolnavii cu insuficienta cardiaca, in crizele frecvente de tahicardie paroxistica atriala (preventiv si curativ), in fibrilatia atriala si in flutterul atrial cu raspuns ventricular rapid. In urgente se foloseste lent, intravenos, Lanatozidul C (fiole de 0,4 mg), sau Digoxina (fiole de 0,5 mg). Injectiile i.v. se pot repeta, in functie de raspuns, o jumatate fiola la 4 ore pana la 1,6 mg/24 h. In aritmiile stabile se administreaza fie Digitala pulxis fie Digoxina. Astfel in fibrilatia atriala ca tratament de intretinere se da un comprimat/zi, 5 zile/saptamana. Digitalizarea in tulburarile de ritm poate fi rapida (doza de atac in 3 zile) sau lenta (doza in 6 zile).

Socul electric, extern (defibrilarea externa), actioneaza tot antiaritmic in: Fibrilatia atriala, Flutter atrial si tahicardia paroxistica ventriculara care de obicei constituie o mare urgenta.

In toate aritmiile se inlatura surmenajul, cafeaua, tutunul si alcoolul. Se recomanda odihna, asanarea infectiilor de focar si administrarea de tranchilizante (Meprobamat 2 – 3 comprimate/zi, Napotom 1 – 3/zi, Diazepam 1-3 comprimate de 10 mg, Hidroxizin, Atarax 2 – 3/zi) sau sedative (Extraveral 2-3 comprimate/zi, Bromoval 2-3 comprimate/zi, Pasinal, Dormitai etc). Cand aritmia apare dupa supradozaj digitalic se intrerupe digitala si se administreaza clorura de potasiu 3-6 g/zi.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 24 ianuarie, 2013, 13:09

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *