Prima Pagina » Sanatate A-Z » Dermatologie » Melanomul Malign

Melanomul Malign

Melanomul Malign

In etiopatogenia melanomului intervine fototipul cutanat (este mai frecvent la rasa alba), expunerea solara (expunerea intermitenta si in exces este mai agresiva), interventia UVC in zonele cu deficit al stratului de ozon, factorul genetic (ca in cazul sindromului BK-mole) si traumatismele mecanice,fizice sau chimice pe un nev, mai ales de tip discrom (totusi, majoritatea melanoanelor apar pe tegumentul in prealabil normal).

Aspecte clinice

Aspectele clinice frecvente sunt:

  • melanomul superficial extensiv, care arata ca o pata bruna, frecvent inegal colorata, cu contur policiclic, care se extinde lent, in decurs de cativa ani in suprafata si asimptomatica. Este forma cu cel mai bun prognostic daca e surprins in faza extinderii pe orizontala. Cand incepe extinderea pe verticala, marcata de formarea de noduli pe placa, prognosticul se agraveaza.
  • melanomul nodular are aspectul unei tumorete hemisferice cu suprafata lucioasa si neteda, colorat de la negru intens si uniform la diverse nuante de brun, adesea discromic si uneori necolorat (varianta de melanom acrom). Uneori apare in timp un halou pigmentar in jurul tumorii prin diseminarea pigmentului pe limfaticele locale sau chiar tumorete „fiice”.
  • melanomul mucoaselor apare ca o ulceratie de la inceput, necolorat si rapid extensiv;
  • melanomul acrom se localizeaza mai frecvent plantar si are de semenea aspectul unei ulceratii.

Melanomul malign este unul din cele mai agresive cancere deoarece metastazeaza repede si concomitent pe cale limfatica cat si sanguina. Acest lucru se explica prin faptul ca melanoblastele care il formeaza isi recastiga caracterele embrionare, printre care si capacitatea de migrare (initial ele au migrat din creasta neurala in tegument). Din acelasi motiv sunt deosebit de rezistente la radioterapie si chimioterapie, care in melanoame sunt tratamente paleative cu eficienta redusa.

Prognosticul in melanom este dat de indicele Breslow, notiune histologica, care reprezinta grosimea tumorii masurata microscopic de la stratul granulos inspre derm pana la baza masei tumorale. Fiecare stadiu Breslow inseamna un plus de 1 mm in grosimea tumorii. In stadiul I (grosime pana la 1 mm) se considera tumora „in situ” cu prognostic de supravietuire la 5 ani de circa 90%; sunt 6 stadii si pentru cel final de peste 6 mm grosime prognosticul de supravietuire la 5 ani este sub 5%.

Este de remarcat ca melanomul produce o inhibitie a raspunsului imunitar care incearca sa inlature melanoblastele aberante, inhibitie tot mai intensa, proportionala cu marimea tumorii. Terapia imunostimulatoare reprezinta actualmente principalul tratament adjuvant. Faptul ca in melanoame s-au descris uneori remisiuni spontane chiar si din cele mai avansate stadii se explica printr-o reactivare, din motive necunoscute, a capacitatii de raspuns imun antitumoral.

Evolutia naturala dureaza 2 – 3 ani, cu metastazare atat ganglionara cat si viscerala, in diverse organe interne, practic la hazard. In final se instaleaza o casexie progresiva care conduce la deces.

Tratament

Tratamentul in melanoamele maligne este excusiv chirurgical, cu extirparea tumorii initiale, a ganglionilor „santinela” intrategumentari peritumorali, a ganglionilor loco-regionali si a eventualelor metastaze viscerale in masura posibilului. Terapia imunostimulanta consta in administrarea de alfa-interferon in doze mari timp de un an. Supravegherea oncologica bianuala va fi permanenta.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 2 octombrie, 2013, 12:48

Un comenentariu la Melanomul Malign

  1. vio 01/05/2014 at 07:31

    am dupa ureche un fel de excrescenta nu stiu ce poate fi deci e ca un neg dar turtit asa il am de ani buni ,in general , nu ma deranjeaza cateodata am un fel de mancarime;dar cred ca dupa vopsirea parului sau nu stiu ,observ ca s a colorat acum,nu stiu ce sa cred si nici ce sa fac

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *